Simona Ionescu / Redactor Șef

Medicul Mihai Craiu explică de ce acest simptom reprezintă o urgență, dar și cum să-i testați pe copii

Medicul Mihai Craiu explică de ce acest simptom reprezintă o urgență, dar și cum să-i testați pe copii
Este perioada gripei și a virozelor, când camerele de gardă ale spitalelor și cabinetele medicilor pediatri sunt pline de părinți speriați cu copii în brațe. Medicul Mihai Craiu, fondatorul Spitalului Virtual pentru Copii, îi învață pe părinți ce simptom reprezintă o mare urgență, atunci când micuții sunt bolnavi.

Nu toate episoadele de viroze ale celor mici trebuie să vă alarmeze. Însă, atunci când copilul face febră, el trebuie urmărit cu mare atenție. Primul semn care trebuie să vă trimită urgent la medic sunt mici pete roșii apărute pe piele, care nu dispar atunci când se apasă cu un pahar de sticlă pe ele. „Ar putea fi grav, foarte grav”, avertizează dr. Mihai Craiu.

„Când un copil are febră şi apar pe corpul lui mici pete (de culoare roşie sau vişinie) care NU dispar atunci când apăsăm cu un pahar de sticlă pe ele, ar putea fi grav. Foarte grav… de obicei meningită sau septicemie“, atrage atenţia medicul.

Petele roșii sunt un semnal de alarmă

Dr. Mihai Craiu explică mai multe despre acest simptom. Petele roşii pot să apară însoţite de durere intensă de cap, dar şi de alte semne. „Dacă un copil febril face brusc o erupţie pe piele este un motiv serios ca să vă sfătuiţi imediat cu medicul dvs.. Dacă există şi durere intensă de cap, vărsături „în jet”, fără motiv, dacă este deranjat de lumină copilul dumneavoastră sau dacă îi bombează fontanela (partea moale de lângă creştetul capului la sugari) atunci trebuie să sunaţi la 112. Sau să mergeţi imediat la spital”, este sfatul cunoscutului medic, publicat pe pagina de Facebook a Spitalului Virtual pentru Copii.

Paharul din sticlă clară, incoloră, se apasă peste pielea pe care se observă petele roșiatice. Dacă acestea se accentuează sau își păstrează culoarea, bolnavul trebuie dus la cea mai apropiată unitate medicală, de urgență.

De obicei, în aceste cazuri este vorba despre meningită sau septicemie. Testul cu paharul pe care îl puteţi face acasă vă poate da indicii despre cât este de gravă situaţia.

„Testul paharului poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte, în unele cazuri grave. Nu numai la copil… Febră fac toţi copiii mici când răcesc. Erupţie au puţini, iar erupţie care NU dispare la testul paharului au foarte puţini. Aceştia trebuie să ajungă imediat la medic”, încheie medicul.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre