Simona Ionescu / Redactor Șef

De ce trebuie să mâncați piftie de Bobotează. Ce alte bunătăți e bine să le aveți pe masă

De ce trebuie să mâncați piftie de Bobotează. Ce alte bunătăți e bine să le aveți pe masă
Una dintre cele mai mari sărbători ale creștinătății, Boboteaza este un moment plin de tradiții și superstiții de care tot creștinul trebuie să țină cont.

De pe masa tradițională de Bobotează, spun bătrânii, nu trebuie să lipsească niciodată bucatele care se prepară din cele mai vechi timpuri. Iată despre ce este vorba.

De ce trebuie să mâncați piftie de Bobotează. Ce alte bunătăți e bine să le aveți pe masă

Din cele mai vechi timpuri, tradiția spune că niciodată de Bobotează nu trebuie să duceți lipsă de piftie pe masă. Se spune că cei care mănâncă asemenea preparat culinar gustos vor avea parte de noroc și sănătate. Pentru a respecta așa cum se cuvine tradiția, bătrânii spun că acest minunat preparat obținut din picioare de porc, gușă, urechi și mușchi de porc. Bineînțeles, gustul desăvârșit este dat de usturoiul din belșug.

Când se face piftia

Tradiția spune ca piftia să fie pusă pe foc în ziua în care preoții vor intra cu Botezul în casele credincioșilor, ca să sfințească cu Agheazma Mare toate gospodăriile. Dar asta nu e tot, pentru că masa trebuie să fie plină și cu sarmale aburinde, carne friptă dar și cârnați.

Se pregătesc lipii din aluat de cozonac unse cu ou

De asemenea, gospodinele știu de la bunici că de Bobotează se mănâncă și dulciuri, la loc de cinste fiind niște lipii făcute din aluat de cozonac, pe care le ung cu ou și smântână. Aceste lipii amintesc de turtele făcute pentru Mântuitor de Preacurata sa Maică, în timpul în care a fugit în Egipt. Nici cozonacii și prăjiturile nu trebuie să lipsească de pe masă, pentru că vă vor aduce noroc și bucurie în anul în care tocmai am intrat.

Și francezii păstrează o tradiție de Bobotează. Gospodinele gătesc „la galette des rois”, o plăcintă care se împarte în atâtea felii câți oameni sunt la masa. Se păstrează însă o felie numită „a Bunului Dumnezeu” sau „a Fecioarei”, care este oferită primul sărac întâlnit în cale.

Sursă foto: caietul cu retete vechi si noi

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre