Simona Ionescu / Redactor Șef

Ceaiul care taie greața și pofta de mâncare. Remediu blând

Ceaiul care taie greața și pofta de mâncare. Remediu blând
Mâncăm tot felul de alimente, din grabă ori pentru că nu știm să gătim. De multe ori avem senzație de greață.  Remediu blând pentru balonare și probleme digestive. Ceaiul care taie greața și pofta de mâncare. Remediu blând.

Cei mai mulți dintre noi mâncăm pe fugă, ce avem la îndemână. Nu este chiar sănătos și ne trezim că avem tot felul de afecțiuni. Primul ”se supără” stomacul.

Ceaiul care taie greața și pofta de mâncare. Remediu blând

Nu prea suntem noi, românii, familiarizați cu această plantă, dar este uimitoare pentru sănătate.

Iată de ce este feniculul atât de recomandat în afecțiuni ce țin de stomac. De asemenea, ar putea fi prima opțiune a proaspetelor mămici, pentru stimularea lactației. Pe lângă aceasta, compușii plantei miraculoase calmează și stomacul fragil al bebelușilor.

Originar din bazinul mediteraneean, feniculul este atât plantă alimentară, cât şi una medicinală. Cu frunze în formă de pană, dar care amintesc de mărar, şi miros puternic de anason, feniculul a fost cultivat încă din Antichitate.

Deşi astăzi s-a răspândit în toată lumea, folosirea feniculului predomină în bucătăria grecească şi în cea italiană. Planta are florile mici, galben-verzui, care cresc pe capete mari şi late. Seminţele mici, galben-maronii şi aplatizate, au miros şi gust aromat.

Feniculul. Remediu natural

În scop therapeutic, de la fenicul se folosesc seminţele, care se recoltează toamna, când se îngălbenesc şi se folosesc întregi sau se extrage din ele un ulei esenţial.

Preparatele pe bază de fenicul sunt recomandate în caz de balonare, digestie lentă, constipație, colici abdominale la bebeluşi, colită, enterocolită, insuficientă dezvoltare a sânilor şi alte caractere feminine, tulburări de ciclu menstrual, tulburări de menopauză, stimularea secreției lactate la mamele care alăptează şi/sau care prezintă agalactie, dar şi insomnie.

Mestecarea seminţelor este şi un remediu pentru halenă (respirație urât mirositoare). Deoarece feniculul are proprietăți antiinflamatorii şi antimicrobiene, este folosit adesea la fabricarea pastelor de dinţi naturale.

Rețineți! Feniculul poate fi consumat în intregime fiindcă bulbul, tulpina, frunzele şi seminţele sunt toate comestibile.

Feniculul este un cunoscut remediu în curele de slăbire, deoarece taie pofta de mâncare şi stimulează metabolismul.

Feniculul este utilizat şi pentru calmarea inflamaţiilor oculare şi ale gâtului. Este, de asemenea, expectorant şi, datorită acţiunii sale antispastice, poate fi folosit în tratamentul tusei, scrie doctorulzilei.ro

Cum se folosește feniculul

Pulberea de fenicul. Se obține prin măcinarea semințelor de fenicul în râşnița de cafea. Se ia o linguriță rasă, se ține sub limbă 10-15 minute, iar apoi se înghite cu puțină apă. Se ia jumătate de linguriță cu 5-10 minute înainte de masă şi jumătate de linguriță imediat după masă. Tratamentul se poate face şi pe stomacul gol. Este recomandat pentru tratarea problemelor digestive.

Ceai. Infuzie combinată de fenicul se prepară din 1-2 lingurițe de pulbere de semințe de fenicul, 150 ml de apă+150 ml de apă fierbinte. Pulberea de semințe de fenicul se lasă la înmuiat în 150 ml de apă rece, de seara până dimineața, apoi se filtrează. Maceratul se păstrează, iar pulberea rămasă se infuzează cu 150 ml de apă fierbinte, timp de 20 minute, după care se lasă la răcit. Se combină cele două extracte. Acest preparat se bea cu un sfert de oră înainte de masă. Nu se depăşesc trei căni pe zi.

Maceratul de fenicul. Se obține din 50 g de seminţe şi un litru de vin alb. Seminţele se macerează într-un litru de vin timp de zece zile. Lichidul se strecoară, după care se foloseşte ca diuretic, aperitiv, împotriva oboselii, balonării sau colicilor abdominale.


Nuami Dinescu revine „pe sticlă”. Viața de mahala ilustrată într-un nou serial pe Antena 1

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre