Simona Ionescu / Redactor Șef

Cercetătorii avertizează: adolescenții care consumă cannabis pot dezvolta tulburări psihotice

Cercetătorii avertizează: adolescenții care consumă cannabis pot dezvolta tulburări psihotice
Adolescenții care au consumat cannabis în ultimul an au avut o rată mult mai mare de a dezvolta o tulburare psihotică, potrivit unui studiu publicat miercuri.

Studiul, condus de cercetători de la Universitatea din Toronto, a constatat un risc de 11 ori mai mare de a dezvolta o tulburare psihotică în rândul adolescenților care au consumat cannabis, în comparație cu cei care nu au făcut acest lucru.

„Când văd tineri cu simptome psihotice, aceștia consumă aproape întotdeauna mult cannabis

Atunci când analiza a fost limitată doar la vizitele la camera de urgență și la spitalizări, s-a constatat o creștere de 27 de ori a tulburărilor psihotice la adolescenții care au consumat acest drog. „Când văd tineri cu simptome psihotice, aceștia consumă aproape întotdeauna mult cannabis.

Ar fi neobișnuit să vezi pe cineva care se prezintă cu simptome psihotice la un spital și să nu fi fumat cannabis”, a declarat Dr. Leslie Hulvershorn, psihiatru pentru copii și președinte al departamentului de psihiatrie de la Universitatea Indiana, care nu a fost implicat în studiu.

Consumul de marijuana poate da schizofrenie, anxietate sau depresie

Lucrarea se adaugă la volumul tot mai mare de cercetări care leagă cannabisul de un risc crescut de tulburări psihotice, în special în adolescență. Utilizarea marijuanei, în special a produselor cu putere mai mare, a fost legată de o varietate de tulburări de sănătate mintală, inclusiv schizofrenie, anxietate și depresie.

„Cred că există destule dovezi pentru ca noi să oferim recomandări conform cărora adolescenții probabil că nu ar trebui să consume cannabis. Dacă am putea cumva să le cerem adolescenților să amâne consumul până când creierul lor se va dezvolta puțin mai mult, cred că ar fi un lucru bun pentru sănătatea publică.”, a declarat autorul principal al studiului, Andre McDonald, cercetător postdoctoral la Universitatea McMaster din Hamilton, Ontario.

Deși majoritatea adolescenților care consumă canabis nu vor dezvolta tulburări psihotice, a spus McDonald, constatările sunt îngrijorătoare având în vedere cât de debilitante pot fi aceste afecțiuni.

„Există ceva legat de acea etapă de dezvoltare a creierului pe care nu am caracterizat-o încă pe deplin”

Adolescenții care consumă cannabis pot dezvolta schizofrenie sau depresie

Noul studiu, la fel ca și cercetările anterioare privind marijuana și psihoza, nu dovedește în mod direct că marijuana provoacă tulburări psihotice. „Magnitudinea efectului de aici este pur și simplu greu de crezut că nu are legătură cu canabisul”, a spus Hulvershorn. Nu a existat nicio asociere între consumul de canabis și tulburările psihotice la persoanele cu vârste cuprinse între 20 și 33 de ani.

„Există ceva legat de acea etapă de dezvoltare a creierului pe care nu am caracterizat-o încă pe deplin, unde există o fereastră de timp în care consumul de cannabis poate crește riscul de psihoză.

Acest studiu pune cu adevărat punctul pe i asupra faptului că întârzierea consumului de canabis până la vârsta de 20 de ani poate atenua unul dintre cele mai grave riscuri potențiale.”, a declarat Dr. Kevin Gray, profesor de psihiatrie și director al științelor de dependență la Universitatea Medicală din Carolina de Sud, care nu a fost implicat în studiu.

Sursă foto: www.ledevoir.com

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre