Cercetătorii au aflat că filozoful Platon nu a fost înmormântat într-o zonă folosită ca necropolă, ci mai degrabă într-o grădină din apropierea Mouseionului, un spațiu de cult sacru pentru muze. De asemenea, s-a aflat și anul în care Platon a fost vândut ca sclav.
Își doarme somnul de veci într-un spațiu de cult sacru pentru muze
Cercetătorii italieni au identificat locația exactă unde a fost îngropat filosoful grec antic Platon, pe baza unor informații noi extrase din papirusurile de la Herculaneum. Anterior, se știa doar că Platon a fost înmormântat în interiorul Academiei, școala pe care a fondat-o în afara zidurilor orașului Atena în jurul anului 387 î.Hr. Acum, academicienii au descoperit că a fost îngropat nu într-o zonă folosită ca necropolă, ci mai degrabă într-o grădină din apropierea Mouseionului, un spațiu de cult sacru pentru muze.
Cea mai veche istorie cunoscută a filozofiei grecești
Noile informații au fost extrase din cea mai veche istorie cunoscută a filozofiei grecești, Revista filozofilor a lui Filodemus. Mai exact, filozoful Epicureu detaliază Academia lui Platon și dezvoltarea acesteia sub succesorii săi. Lucrarea se bazează pe cercetările din 2019, când pergamentul a fost analizat pentru prima dată cu ajutorul imagisticii hiperspectrale în infraroșu cu unde scurte.
Textul reprezintă o mică parte din vasta bibliotecă găsită la Herculaneum în așa-numita Vilă a Papirusurilor. În urma erupției Muntelui Vezuviu din anul 79 e.n., Vila și conținutul său au fost distruse. Cu toate acestea, papirusurile au fost carbonizate și rămân un corpus de texte antice tentante, deși extrem de delicate, pentru cercetători. De fapt, numărul mare de texte epicuriene din papirusuri, inclusiv duplicate, i-a determinat pe unii să sugereze că părți din bibliotecă au aparținut lui Philodemus.
Vestea a fost dată prima dată pe 23 aprilie
Echipa de cercetători a fost condusă de Graziano Ranocchia, un papirolog de la Universitatea din Pisa, care conduce proiectul „Școli grecești”. S-a primit finanțare de la Consiliul European de Cercetare în scopul de a cerceta Review of the Philosophers (printre alte texte) și de a publica în cele din urmă o versiune actualizată.
Până în prezent, echipa lui Ranocchia a descoperit mai mult de 1.000 de cuvinte, aproximativ 30% din text. Ranocchia a anunțat prima dată vestea pe 23 aprilie la Biblioteca Națională din Napoli, în cadrul unui eveniment care a prezentat descoperirile la jumătatea proiectului de cercetare al Școlilor Grecești.
Platon, vândut ca sclav în anul 399 î.Hr.
„În mod normal, este nevoie de 10 sau 20 de ani pentru a publica un pergament de papirus. Astăzi, datorită acestui proiect, accelerăm timpul. Folosim noi tehnologii, tehnici de imagistică, cu sau fără raze X, și metode lingvistice”, a declarat Ranocchia pentru ziarul Corriere Fiorentino. Un alt fapt care a reieșit din textul Filodemului este că Platon a fost vândut ca sclav încă din 404 î.Hr. sau, cel mai probabil, în 399 î.Hr., imediat după moartea profesorului său Socrate.
Anterior, se credea că Platon a fost vândut ca sclav în 387 î.Hr. în timpul șederii sale în Sicilia, la curtea lui Dionisie I din Siracuza. Deși Ranocchia conduce o echipă de cercetători care se concentrează asupra papirusurilor de la Herculaneum încă din 2009, zona a primit recent o atenție sporită datorită Vesuvius Challenge, o competiție de învățare automată și viziune computerizată susținută de bani din Silicon Valley cu scopul de a accelera descifrarea textelor vechi de 2.000 de ani.
Mii de imagini 3D cu raze X au fost încărcate și desfăcute digital, permițând oamenilor din întreaga lume să încerce să descopere cuvinte și fraze. În februarie, trei studenți au primit 700.000 de dolari pentru descoperirea primelor pasaje ale unui text cu ajutorul inteligenței artificiale.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook