Cercetătorii de la „Huazhong University of Science and Technology” din Wuhan, China, au conectat trăsăturile personalității narcisiste cu nivelul de energie ridicat la locul de muncă. Persoanele cu o personalitate narcisistă au tendința de a prelua rolurile de conducere mult mai prompt față de alți lucrători, fie că sunt întrebați sau nu, conform studiului condus de către Kong Zhou.
„Susținem că angajații narcisiști au de obicei o motivație interioară mai puternică să elibereze energia stocată în corp, pentru a demonstra că sunt mai buni decât alți angajați”, declara cercetătorii.
Echipa implicată își bazează studiul pe interviurile a 312 salariați într-o companie de producție din China, conform unui raport din PsyPost. Fiecărui angajat i s-a oferit o serie de întrebări, despre cât de relevante sunt declarațiile notate pentru viață lor personală.
„Am fost comparat cu persoane celebre”, „Când sunt la muncă mă simt esențial și plin de viață”, sunt câteva dintre declarațiile la care trebuiau angajații să reacționeze.
Cercetătorii au atribuit diferite grade de narcisism fiecărui angajat, bazate pe răspunsurile primite, apoi au comparat rezultatele cu modul în care aceștia erau văzuți de către șefii lor. Surprinzător, au descoperit că oamenii care au dat dovadă de o personalitate mai narcisistă, au tendința de a fi mai apreciați de către supervizorii lor și sunt văzuți ca persoane ce preiau inițiativa la locul de muncă. Această dinamică poate fi alimentată de către dorința pentru statut și stimă, pe care majoritatea narcisiștilor tind să o aibă.
Oamenii de știință sugerează că angajații narcisiști „ar putea avea mai multe resurse psihologice (de exemplu, percepția de superioritate față de alții și o nevoie excesivă de admirație)” pentru a se simți energizați la locul de muncă.
În alte studii, făcute de cercetători irlandezi, s-a demonstrat că narcisiștii sunt, de asemenea, mai puțin predispuși la depresie și expun nivele mai mari de tărie mentală. Un studiu făcut în anul 2019 la „Queen’s University Belfast” pretinde că narcisiștii sunt oameni „groaznici, dar fericiți”.
„Dacă o persoană este puternică mental, este posibil să poată înfrunta provocările cu capul sus, mai de grabă decât să le privească precum niște obstacole. În timp ce, desigur, nu toate formele de narcisism sunt bune”, spune Dr Kostas Papageorgiou din cadrul „Queen’s University Belfast”.
Nadia Comăneci, onorată în orașul natal. „Zeiţa de la Montreal” a luat primul 10 pe 18 iulie 1976
De ce a încărunțit Olga Tudorache, peste noapte, la 33 de ani
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook