Simona Ionescu / Redactor Șef

Cercetătorii trag un semnal de alarmă! Banalele prosoape de bucătărie vă pot aduce grave probleme de sănătate

Cercetătorii trag un semnal de alarmă! Banalele prosoape de bucătărie vă pot aduce grave probleme de sănătate
Folosite frecvent pentru a șterge vasele, suprafețele sau mâinile, prosoapele de bucătărie vă pot da și sănătatea peste cap, spun cercetătorii. La ce trebuie să fiți cei mai atenți.

Potrivit cercetătorilor, prosoapele de bucătărie vă pot îmbolnăvi dacă nu sunt utilizate, curățate sau depozitate corect, întrucât pot deveni un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor și a altor microorganisme dăunătoare.

Contaminare cu bacterii

Oamenii de știință susțin că dacă prosoapele de bucătărie nu sunt spălate regulat, pot acumula bacterii periculoase, precum E. coli, Salmonella sau Staphylococcus aureus. Aceste bacterii pot provoca intoxicații alimentare sau alte infecții atunci când sunt transferate de pe prosop pe mâini, alimente sau ustensile.

Umiditate excesivă și contaminare încrucișată

Când prosoapele de bucătărie rămân umede după utilizare, se creează un mediu ideal pentru multiplicarea bacteriilor. Umiditatea, împreună cu resturile alimentare sau murdăria, favorizează dezvoltarea rapidă a microorganismelor și chiar a mucegaiului.

Bacteriile pot contamina vasele!

Cercetătorii trag un semnal de alarmă! Banalele prosoape de bucătărie vă pot aduce grave probleme de sănătate
Atenție la prosoapele de bucătărie!

Dacă prosopul nu este uscat complet, bacteriile se pot răspândi pe alte suprafețe sau alimente. Folosirea aceluiași prosop pentru mai multe lucruri, poate duce la transferul bacteriilor de pe o zonă pe alta. De exemplu, dacă ștergeți o suprafață murdară și apoi vase curate cu același prosop, bacteriile pot contamina vasele.

Cum trebuie curățate

Prosoapele de bucătărie trebuie spălate frecvent la temperaturi ridicate, de cel puțin 60 de grade C pentru a ucide bacteriile. Dacă sunt spălate rar sau la temperaturi scăzute, microorganismele rămân active și continuă să se dezvolte, crescând riscul de îmbolnăvire.

Atenție! Nu le aruncați într-un colț întunecat sau într-un coș de rufe! Este esențial să fie uscate complet sau spălate imediat după utilizare. Prosoapele vechi sau deteriorate acumulează mai multă murdărie și bacterii, fibrele uzate eliberând particule care contaminează bucătăria, sporind riscul de îmbolnăvire.

Cum să preveniți îmbolnăvirile

Pentru a reduce riscul îmbolnăvirilor, spălați prosoapele frecvent, ideal zilnic sau după utilizări intense, la temperaturi ridicate. Folosiți prosoape separate pentru mâini, vase și suprafețe. Uscați-le complet după spălare sau utilizare și înlocuiți prosoapele uzate periodic.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre