Descoperire șocantă a cercetătorilor în Antarctica. Este pentru prima dată când au găsit așa ceva în locuri atât de îndepărtate
![Descoperire șocantă a cercetătorilor în Antarctica. Este pentru prima dată când au găsit așa ceva în locuri atât de îndepărtate](https://retetesivedete.ro/wp-content/uploads/2025/02/antarctica.jpg)
Oamenii de știință de la British Antarctic Survey (BAS) nu s-au gândit niciodată că vor descoperi așa ceva, mai ales într-un loc atât de îndepărtat. Cercetătorii au tras un semnal de alarmă.
Oamenii de știință au descoperit microplastice în cele mai îndepărtate regiuni ale Antarcticii și au avertizat că „nicăieri Pământul nu este cu adevărat neatins”. Este pentru prima dată când aceste mici bucăți de plastic, unele la fel de mici ca o celulă din sânge, au fost găsite în locuri atât de îndepărtate.
O analiză inițială sugerează că microplasticele au provenit din surse locale. „Acestea ar putea proveni de la îmbrăcămintea de exterior sau de la frânghiile și steagurile care sunt folosite pentru a marca rutele sigure în interiorul și în jurul taberei”, a declarat Dr. Clara Manno, ecolog oceanic la BAS.
La rândul său, dr. Kirstie Jones-Williams, coautor al studiului a mărturisit că această descoperire vorbește de natura omniprezentă a poluării cu plastice.
„În ciuda reglementărilor stricte privind materialele care intră în Antarctica, constatările noastre relevă contaminarea cu microplastice chiar și în zonele îndepărtate și foarte controlate”, menționează dr. Kirstie Jones-Williams.
Cercetătorii de la British Antarctic Survey (BAS) au descoperit microplastice în zăpada din apropierea unor tabere de câmpuri adânci din Antarctica. În cadrul studiului, cercetătorii au analizat eșantioane colectate din trei tabere de teren de la ghețarul Union și ghețarul Schanz, două zone izolate de la Polul Sud.
Studiile anterioare s-au bazat pe recoltarea manuală de către oamenii de știință a particulelor și fibrelor din probe pentru analiză. În schimb, echipa BAS a utilizat o tehnică mai nouă care implică topirea zăpezii prin hârtie de filtru și scanarea acesteia la o rezoluție mai mare.
Analiza lor a evidențiat microplastice în concentrații cuprinse între 73 și 3.099 de particule pe litru de zăpadă. Peste 95% din particulare erau mai mici de 50 micrometri, dimensiunea majorității celulelor umane.
În toate cele trei situri, cercetătorii au identificat mai multe tipuri comune de plastic, inclusiv poliamidă (utilizată în textile), polietilen tereftalat (găsit în sticle și ambalaje), polietilenă și cauciuc sintetic. Deși cercetătorii cred că microplasticele provin din surse locale, admit că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma acest lucru.
„Trebuie să facem mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin sursele de poluare cu microplastice din Antarctica: cât de mult este local și cât de mult este transportat pe distanțe lungi. Astfel încât să putem explora cea mai bună modalitate de a reduce această poluare cu plastic într-unul dintre cele mai virgine locuri de pe Pământ”, a declarat dr. Manno.
Unele studii anterioare au sugerat că microplasticele ar putea determina topirea mai rapidă a zăpezii, în timp ce un altul a arătat că particulele ar putea reduce cantitatea de carbon transportată la fundul mării de către krill.
Oamenii pot fi expuși la particule de plastic prin consumul de fructe de mare și produse alimentare terestre, apă potabilă și prin aer. Cu toate acestea, nivelul de expunere umană, concentrațiile efectelor toxice cronice și mecanismele de bază prin care microplasticele produc efecte nu sunt încă suficient de bine cunoscute pentru a se putea face o evaluare completă a riscurilor pentru oameni.
Potrivit lui Rachel Adams, lector superior în științe biomedicale la Cardiff Metropolitan University, ingerarea de microplastice pot duce la mari probleme pentru omenire.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook