Oamenii de știință au descoperit o modalitate simplă de a scăpa de firele albe. Un antioxidant oprește procesul de încărunțire
![Oamenii de știință au descoperit o modalitate simplă de a scăpa de firele albe. Un antioxidant oprește procesul de încărunțire](https://retetesivedete.ro/wp-content/uploads/2025/02/par-grizonat1.jpg)
Doamnele cu părul cărunt ar putea scăpa de această problemă, după o descoperire extraordinară a oamenilor de știință din Japonia. Ar putea fi un pas prim pas și pentru prevenirea chelirii.
Cercetătorii au descoperit că un antioxidant numit luteolină oprește procesul de încărunțire la șoareci. Deși nu a fost încă testat pe oameni, oamenii de știință cred că ar putea avea un efect similar. Antioxidantul poate fi găsit în mai multe legume care fac parte din dieta zilnică, e vorba de broccoli, morcovi, ceapă, ardei și țelină.
„Acest rezultat a fost surprinzător. Această descoperire sugerează că luteolina poate avea un efect medical unic care previne încărunțirea”, a mărturisit profesorul Masashi Kato, autorul principal al studiului.
Firele de păr albe, spun oamenii de știință, sunt o parte naturală a procesului de îmbătrânire. Foliculii de păr conțin celule pigmentare care produc melanina, o substanță care dă culoarea părului. Pe măsură ce îmbătrâniți, aceste celule încep să moară, iar fără pigment, noile fire de păr devin gri.
În noul lor studiu, cercetătorii și-au propus să înțeleagă dacă trei antioxidanți – luteolina, hesperetina și diosmetina ar putea stopa părul grizonat. Cercetătorii au făcut experimente pe șoareci, cărora li s-a administrat unul dintre cei antioxidanți, iar rezultatele au fost „surprinzătoare”. Șoarecii cărora li s-a dat luteolină și-au păstrat blana neagră, în timp ce blana fraților a devenit gri.
„Deși ne așteptam ca antioxidanții să aibă, de asemenea, efecte anti-gri, doar luteolina, nu și hesperetina sau diosmetina, a demonstrat efecte semnificative. În mod interesant, luteolina a avut efecte limitate asupra ciclurilor părului, indicând că impactul său principal este asupra pigmentării, mai degrabă decât asupra creșterii sau căderii părului”, a declarat profesorul Kato.
Până în prezent, antioxidantul a fost testat doar pe șoareci. Cu toate acestea, cercetătorii afirmă că procesul de încărunțire este similar și în cazul oamenilor, de aceea există posibilitatea unui tratament împotriva încărunțirii părului în viitorul apropiat. Mai mult, specialiștii cred că aceasta ar putea ajuta și la prevenirea chelirii legate de vârstă.
„Ar fi interesant de investigat dacă efectele anti-îmbătrânire ale luteolinei ar putea fi aplicate și altor modificări legate de vârstă, inclusiv chelirea”, a declarat Dr. Takumi Kagawa, unul dintre autorii studiului.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook