Simona Ionescu / Redactor Șef

Cum se consumă untul și în ce cantitate. Oamenii de știință trag un semnal de alarmă

Cum se consumă untul și în ce cantitate. Oamenii de știință trag un semnal de alarmă
Adaos delicios la mesele tuturor, untul este preferatul oamenilor din întreaga lume. Omenii de știință spun că trebuie consumat cu moderație, altfel vă puteți trezi cu probleme de sănătate.

Un consum mare de unt poate duce la probleme de sănătate, spun oamenii de știință. Apariția bolilor cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale sau kilograme în plus sunt doar câteva dintre lucrurile care trebuie să vă dea de gândit.

Faceți parte din categoria persoanelor care adoră să consume pâine prăjită cu unt? Să îl folosească la gătit? Sau să îl adauge cu generozitate la produsele de patiserie? În timp ce untul dă o aromă extraordinară produselor culinare, consumul excesiv al acestuia poate avea efecte negative asupra sănătății.

Consumul excesiv de unt poate conduce la apariția problemelor cardiovasculare

„Consumul excesiv de unt poate duce la apariția problemelor cardiovasculare, întrucât acest produs conține o cantitate prea mare de acizi grași saturați care pot provoca inflamații. De asemenea, un consum mare de unt crește riscul de intoleranță la lactoză”, a declarat Chaitali Rajendra Rane, dietetician clinic, PD Hinduja Hospital, Khar.

Cine consumă unt mult, se îngrașă

Untul este bogat în grăsimi saturate și calorii, ceea ce poate contribui la creșterea în greutate dacă este consumat în exces. Un studiu realizat de Journal of Nutrition a afirmat că excesul de calorii din unt poate duce la un dezechilibru, iar în final la creșterea în greutate.

Potrivit informațiilor oferite de Harvard TH Chan School of Public Health, consumul excesiv de unt crește nivelul colesterolului, în special al colesterolului LDL, denumit adesea colesterolul rău. Iar nivelurile ridicate de colesterol LDL sunt legate de un risc crescut de boli de inimă și alte probleme cardiovasculare.

Risc de boli de inimă și accidente vasculare cerebrale

Cum se consumă untul și în ce cantitate. Oamenii de știință trag un semnal de alarmă
Untul consumat în exces duce la probleme de sănătate

Un studiu publicat în revista „Epidemiology” arată că grăsimile saturate din unt pot contribui la acumularea plăcii în artere, ceea ce duce la un risc mai mare de boli de inimă, atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.

Pe de altă parte, pot să apară și probleme digestive, precum balonarea și gazele, în special la persoanele care au intoleranță la lactoză sau o sensibilitate la produsele lactate. Potrivit American Diabetes Association, în timp ce untul în sine nu conține zahăr, consumul de cantități mari de alimente bogate în unt, cum ar fi produse de patiserie și deserturi, crește nivelul de zahăr din sânge.

Cât unt trebuie consumat zilnic

Conform dieteticianului Chaitali Rajendra Rane, dietetician clinic, PD Hinduja Hospital, Khar, moderația este esențială atunci când vine vorba de consumul de unt: „Limitați-vă la o linguriță în fiecare zi”.

Asociația Americană a Inimii recomandă limitarea consumului de grăsimi saturate la nu mai mult de 5-6% din totalul caloriilor zilnice, ceea ce se traduce prin aproximativ 11-13 grame de grăsimi saturate pe zi pentru o persoană care urmează o dietă de 2.000 de calorii. Cei cu probleme de sănătate pot înlocui untul cu uleiul de măsline sau avocado.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri