Simona Ionescu / Redactor Șef

Viața extraterestră ar putea fi ascunsă pe Marte, susține NASA. Ce au găsit oamenii de știință

Viața extraterestră ar putea fi ascunsă pe Marte, susține NASA. Ce au găsit oamenii de știință
Un studiu condus de NASA a dezvăluit că viața extraterestră ar putea fi ascunsă sub straturile de gheață ale planetei Marte.

Oamenii de știință au sugerat că vechile pachete de gheață ale planetei Marte, ar fi putut acționa mult timp ca un scut pentru viața microbiană, blocând radiațiile cosmice mortale.

Ce sunt „găurile crioconite”

Cheia supraviețuirii lor ar fi gheața care s-a format probabil din zăpadă prăfuită, unde lumina soarelui absorbită de acel praf mai întunecat ar permite dezvoltarea în siguranță a unor buzunare de apă topită sub suprafața înghețată, a declarat autorul principal, dr. Aditya Khuller, pentru DailyMail.com.

Potrivit modelării computerizate, cantitatea de lumină care pătrunde în gheața apei ar putea declanșa fotosinteza în aceste bazine de apă topită de mică adâncime. Similar cu bazinele de pe Pământ care abundă de viață.

„Acestea se numesc „găuri crioconite” și se formează atunci când praful și sedimentele de deasupra gheții se topesc în gheață, deoarece sunt mai întunecate decât gheața”, a declarat dr. Khuller, cercetător planetar la Jet Propulsion Laboratory al NASA.

„Microorganismele devin latente iarna, când nu există suficientă lumină solară”

O serie de creaturi minuscule, asemănătoare plantelor, au fost găsite în găurile crioconite de pe Pământ, inclusiv alge, ciuperci și cianobacterii, toate acestea absorbind energie de la soare prin fotosinteză pentru a trăi.

„Dacă încercăm să găsim viață oriunde în univers în prezent, expunerile de gheață marțiene sunt probabil unul dintre cele mai accesibile locuri în care ar trebui să căutăm. De obicei, pentru a forma apă lichidă în gheața prăfuită.

Așadar, cele două ingrediente cheie pentru fotosinteză pot fi prezente în gheața marțiană prăfuită de la latitudini medii.”, a declarat Dr. Khuller. Noul studiu se bazează pe munca specialistului, care a lucrat la un proiect de predicție a conținutului de praf din depozitele de gheață de pe Marte, pe baza datelor colectate de Phoenix Mars Lander și Mars Reconnaissance Orbiter ale NASA.

Cele mai ușor accesibile locuri pentru a căuta viața marțiană în prezent

Echipa a introdus aceste date în simulări computerizate care au fost construite inițial pentru a prezice strălucirea zăpezii terestre și a ghețarilor de pe Pământ. Specialiștii au aflat că gheața care conține cantități mai mari de praf, între 0,01 și 0,1 procente, va putea susține viața doar la o adâncime de aproximativ 5 până la 38 cm sub suprafață.

„Nu afirmăm că am găsit viață pe Marte”

 „Gheața mai curată s-a dovedit a fi un teritoriu deosebit de fertil pentru focare mai adânci de viață microbiană de-a lungul intervalelor de latitudini medii ale planetei Marte, atât în emisfera nordică, cât și în cea sudică.

La latitudinea de 40 de grade în ambele emisfere, aceste colonii de viață extraterestră minusculă ar putea exista până la adâncimea de 2,15 până la 3,10 metri. Nu afirmăm că am găsit viață pe Marte, dar în schimb, credem că expunerile de gheață marțiană prăfuită de la latitudini medii reprezintă cele mai ușor accesibile locouri pentru a căuta viață marțiană în prezent”, a subliniat dr. Khuller.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri