Simona Ionescu / Redactor Șef

Pericole de la planeta Marte. Ce boli vin de acolo?

Pericole de la planeta Marte. Ce boli vin de acolo?
Omenirea crede în marțienii verzi cu ochi mari și vrea să colonizeze planeta Marte. Dar, cei care doresc asta nu se gândesc la ce pericolele ar putea să fie acolo, în afară de lipsa de oxigen. Ce boli vin de pe planeta roșie?

Se cheltuiesc sume uriașe pentru a cerceta planeta roșie Marte. Rover-ul Perseverance a aterizat pe Marte pe 18 februarie. adună mostre de roci, transmite imagini și informații depre ce ”vede” pe planeta roșie. Nu a văzut omuleți verzi, dar ar putea aduce acasă boli pe care Omenirea nu le cunoaște.

Pericole de la planeta Marte

Ciuma marțiană” ar putea veni o dată cu rocile aduse de pe Marte, spun unii oameni de știință. Aceștia își exprimă îngrijorare referitor la aducerea unor roci de pe Marte pe Pământ. Ei susțin că ar putea declanșa o „ciumă marțiană” împotriva căreia Omenirea nu este pregătită să lupte.

Rover-ul Perseverance se află pe Marte unde colectează mostre de roci care vor fi aduce pe Pământ în urma unei misiuni ce va fi lansată în 2026.

„Ne așteptăm ca mostrele de pe Marte să ne ofere informații pe care le vom studia în următoarele decenii”, a declarat directorul NASA al Științelor Planetare, Lori Glaze.

Dar, unii cercetători văd șansa analizării rocilor de pe Planeta Roșie drept un mare avans al științei. Alții își exprimă îngrijorările referitoare la formele microscopice de viață de pe planetă care ar putea declanșa o pandemie mortală pentru Omenire.

”Ciuma marțială” un pericol real?

International Committee Against Mars Sample Return (ICAMSR) a lansat o notă de avertizare împotriva aducereA pe Pământ a probelor.

Barry DiGregorio, directorul comitetului grupului mic de oameni de știință, spune că orice probe ar trebui să fie aduse înapoi doar până la Stația Lunară. Acolo ar putea fi identificați și izolați potențialii agenți patogeni.

Acesta susține că eșantioanele de pe Marte ar trebui analizate la o distanță sigură fără riscul de a elibera o potențială infecție extraterestră. „Acesta este singurul mod în care poate fi garantată 100% protejarea biosferei Pământului”, a susținut Barry DiGregorio.

Directorul comitetului menționat l-a citat pe astronomul Carl Sagan. „Marte este un mediu cu un mare potențial de interes biologic. este posibil ca pe Marte să existe agenți patogeni, organism. dacă sunt transportate în mediul terestru, ar putea provoca daune biologice enorme, o ciumă marțiană”.

Mostrele de pe Marte vor ajunge pe planeta noastră în aproximativ 10 ani. ar urma să aterizeze în deșertul Utah, Statele Unite ale Americii.


Breaking News! Robotul NASA Perseverance ajunge azi pe Marte. Unde se poate urmări evenimentul. LIVE VIDEO

Din nou întrebarea: există viață pe Marte? Ce au descoperit oamenii de știință

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre