Există specialiști care susțin că banalul dovlecel conține chiar mai mulți antioxidanți decât fructele de pădure. Iată câteva afecțiuni unde această legumă se poate spune că face adevărate minuni.
Tratează răcelile și durerile
Deși dovlecelul este adesea considerat o legumă, oamenii de știință spun că acesta este clasificat botanic ca fruct. Dovlecelul a fost folosit în medicina populară din cele mai vechi timpuri pentru a trata răcelile, durerile și diverse afecțiuni. Cu toate acestea, din nefericire, nu toate utilizările sale sunt susținute de știință.
Cercetările indică faptul că pielea plantei adăpostește cele mai ridicate niveluri de antioxidanți, iar dovleceii galbeni pot conține niveluri ușor mai ridicate decât cei de culoare verde deschis. Ca atare, este benefic pentru ochi, piele și inimă, precum și pot oferi o anumită protecție împotriva anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de prostată.
Contribuie la o digestie sănătoasă
De asemenea, dovlecelul poate asigura o digestie sănătoasă, eliminând orice șansă de constipație. Specialiștii spun că fibrele solubile conținute hrănesc bacteriile benefice care trăiesc în intestin. Fibrele din dovlecei ajută la stabilizarea zahărului din sânge, împiedicând creșterea nivelului după mese. Dietele bogate în fibre din fructe și legume – inclusiv din dovlecei – sunt în mod constant legate de un risc mai scăzut de diabet de tip 2.
Poate îmbunătăți sănătatea inimii
Dovlecelul poate contribui, de asemenea, la sănătatea inimii, responsabil de acest lucru fiind conținutul său ridicat de fibre. Studiile observaționale au arătat că persoanele care consumă mai multe fibre au un risc mai scăzut de boli de inimă.
Pectina, un tip de fibră solubilă care se găsește în dovlecei, pare deosebit de eficientă în reducerea nivelului colesterolului total și al colesterolului „rău” LDL. Dovlecelul este, de asemenea, bogat în potasiu, care poate ajuta la reducerea hipertensiunii arteriale prin dilatarea vaselor de sânge. O tensiune arterială mai sănătoasă este legată de un risc mai scăzut de boli de inimă și accident vascular cerebral.
Dovlecelul întărește vederea
Adăugarea de dovlecei în dietă poate ajuta vederea. Acest lucru se datorează în parte faptului că dovlecelul este bogat în vitamina C și betacaroten, doi nutrienți importanți pentru sănătatea ochilor. Dovlecelul conține, de asemenea, antioxidanții luteină și zeaxantină.
Cercetările arată că acești antioxidanți se pot acumula în retină, îmbunătățindu-vă vederea și reducând riscul de boli oculare legate de vârstă. Și tot dovlecelul este cel care ajută la pierderea în greutate. Este bogat în apă și are o densitate calorică scăzută, ceea ce vă poate ajuta să vă simțiți mult mai repede sătui, reducând foamea.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook