Simona Ionescu / Redactor Șef

Cercetătorii italieni, pe urmele celor britanici. Anunță că tot ce se știa despre fierberea oului este greșit!

Cercetătorii italieni, pe urmele celor britanici. Anunță că tot ce se știa despre fierberea oului este greșit!
Probabil că a fierbe un ou este primul preparat alimentar pe care învață orice copil să-l facă. Chiar așa, cine nu știe să fiarbă un ou? Cercetătorii italieni au stabilit că nimeni nu știe!  Au luat-o și ei pe urmele cercetătorilor britanici, „experți” în studii bizare. Italienii anunță greșelile majore comise în fierberea ouălor.

Micul dejun nu va mai fi niciodată la fel după ce veți afla dezvăluirile „epocale” făcute de oamenii de știință italieni. Au urmat și ei exemplul omologilor britanici și au anunțat că tot ce se știa despre fierberea oului este greșit! Vă amintiți, desigur, toate glumele făcute pe seama cercetătorilor britanici. Ei sunt citați de fiecare dată când e vorba de vreun studiu aberant sau la limita credibilului. Italienii vor să fie mai tari ca ei, iar metoda lor de preparare „corectă” a oului fiert durează zeci de minute.

Cercetătorii italieni, pe urmele celor britanici: e greșit cum fierbem ouăle

Oamenii de știință din Italia au descoperit „super-metoda” prin care oul fiert devine perfect, cu gălbenușul cremos și albușul nu prea tare. Și, ghici ce? Secretul lor ia aproape o jumătate de oră! Deci, dacă te grăbești să prepari oul fiert în 6 minute, află că a venit vremea să aloci de cinci ori mai mult timp acestui demers.

Într-o serie de experimente „delicioase”, inginerii în domeniul științei materialelor din Italia au testat (fiert) 300 de ouă pentru a descoperi metoda ideală de preparare a acestora prin fierbere. În studiu, au comparat ouă fierte tari, ouă fierte moi, ouă „sous-vide” (acele ouă sofisticate din restaurantele de fițe) și o tehnică cu totul nouă.

Noua metodă, care presupune mutarea oului de 8 ori între apă fierbinte și apă rece, reușește să obțină rezultatul optim, spun cercetătorii italieni. Oul este fiert uniform, gălbenușul rămâne cremos, iar albușul nu este deloc tare.

Cum funcționează metoda italiană

Ei bine, acest proces face ca albușul să ajungă la temperatura „perfectă” de 85°C, iar gălbenușul la 65°C. Secretul? Scoți oul din apa fierbinte și-l arunci în apă rece, ca să nu devină prea tare, dar să-l încălzești suficient pe exterior, astfel încât să fie destul de „rezistent” ca să îți dea senzația de ou bine făcut.  Rezultatul e o combinație perfectă între moale și ferm.

Cercetătorii italieni, pe urmele celor britanici. Anunță că tot ce se știa despre fierberea oului este greșit!
Metoda de fierbere a ouălor descoperită de inginerii italieni, pas cu pas (Sursa foto: Daily Mail)

Profesorul Ernesto Di Maio de la Universitatea din Napoli, expert în știința materialelor, este creierul din spatele acestei „descoperiri revoluționare”. El a fiert toate cele 300 de ouă acasă, în bucătăria proprie, și a reușit chiar să-și convingă 50 de prieteni și rude să prefere ouăle gătite astfel. Cu toate ouăle fierte a dat o petrecere, cea de Crăciun, la care a invitat colegii de laborator. Ouăle au fost servite cu lămâie și piper – un adevărat festin pentru iubitorii de știință și de ouă.

Cum să prepari oul perfect conform cercetătorilor italieni

  1. Umple un vas cu apă de la robinet și adu-o la temperatura de fierbere.
  2. Pune oul (în coajă) în apă timp de 2 minute.
  3. Scoate oul și pune-l într-un bol cu apă rece (aproape 30°C) pentru 2 minute.
  4. Pune-l din nou în apă clocotită timp de 2 minute, apoi înapoi în apa rece de 30°C pentru 2 minute.
  5. Repetă pașii de încă 6 ori!
  6. După 32 de minute, oul este gata să fie savurat, perfect fiert, conform acestei recente descoperiri științifice epocale.

Vor apărea bancurile cu „cercetătorii italieni”

În timpul experimentelor, echipa lui Di Maio a folosit modele matematice sofisticate și tehnici de măsurare a consistenței oului pentru a descoperi temperatura și textura ideale. Aproape că îți vine să crezi că ai greșit toată viața și că pentru a înțelege cum se fierbe un ou, ai nevoie de un doctorat, notează Daily Mail.

Și ce au descoperit? Că oul gătit în etape timp de 32 de minute, procedeu pe care l-au numit „oul periodic”, are un gălbenuș mai dulce și totodată mai sărat decât un ou fiert moale, iar albușul este mai ferm decât la ouăle „sous-vide”. Și nu se face lipicios pe pâine, ceea ce îl face mult mai ușor de întins.  Categoric, știința nu a fost niciodată atât de delicioasă.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri