Povestea înfricoșătoarei Cascade a Sângelui din Antarctica. Ce spune un studiu recent
![Povestea înfricoșătoarei Cascade a Sângelui din Antarctica. Ce spune un studiu recent](https://retetesivedete.ro/wp-content/uploads/2025/02/cascada-sangelui-23.jpg)
Fenomen remarcabil pe întinderile albe de gheață ale Antarctidei, Cascada Sângelui e impresionantă. Un studiu recent a arătat ce îi conferă culoarea sa unică.
Cascada Blood Falls din Antarctica, de culoare roșu-maroniu, este denumită astfel pentru culoarea sa neobișnuită. Inițial, aceasta a fost atribuită algelor roșii existente, însă un studiu publicat în Journal of Glaciology a descoperit adevărata sa origine, folosind un radar pentru a scana straturile de gheață din care se revarsă râul.
Descoperirea a fost făcută de o echipă de oameni de știință, printre care și Erin C. Pettit, explorator al National Geographic.
Situate în văile uscate McMurdo din Antarctica, cascadele se varsă din ghețarul Taylor, iar lichidul „bolborosește” din fisurile de la suprafața ghețarului. Fluxul a fost până acum un mister, deoarece temperatura medie este de -17 grade Celsius.
Imaginile de sub ghețar au ajutat la rezolvarea misterului, dezvăluind o rețea complexă de râuri subglaciare și un lac subglaciar toate umplute cu apă sărată bogată în fier, care dă cascadei nuanța roșiatică. Conform studiului, compoziția apei sărate explică faptul că aceasta curge în loc să înghețe.
„Saramura rămâne lichidă în mediile subglaciar și englaciar prin căldura latentă de înghețare, cuplată cu un conținut ridicat de sare”, explică studiul.
Lacul de sub ghețar are o consistență neobișnuit de sărată și, deoarece apa sărată are un punct de îngheț mai scăzut decât apa pură și eliberează căldură pe măsură ce îngheață, topește gheața, permițând râurilor să curgă.
Acest lucru înseamnă că ghețarul poate susține apa care curge și, de asemenea, că este cel mai rece ghețar de pe pământ cu apă care curge în mod constant.
Un alt lucru interesant este că sub ghețar trăiesc în condiții foarte grele, diferite microorganisme, care se descurcă fără oxigen și lumină solară. Iar aceste bacterii folosesc chimiosinteza, demonstrând că viața se poate adapta și în mediile cele mai dure. Oamenii de știință spun că apa din Cascada Sângelui ar provenis dintr-un lac care s-a format cu milioane de ani în urmă.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook