Simona Ionescu / Redactor Șef

Un nou studiu: diminuarea auzului poate fi un indicator timpuriu al bolii Parkinson. Ce spun specialiștii

Un nou studiu: diminuarea auzului poate fi un indicator timpuriu al bolii Parkinson. Ce spun specialiștii
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea Lancaster susține că ar putea exista o legătură între deficiența de auz și un risc crescut de apariție a bolii Parkinson.

Acesta este unul dintre primele studii care examinează dacă deficiențele senzoriale, cum ar fi diminuarea auzului, ar putea crește riscul de Parkinson sau ar putea servi ca un semn de avertizare timpurie.

Parkinson este afecțiunea neurologică cu cea mai rapidă creștere din lume

Parkinson’s UK raportează că aproximativ 153.000 de persoane din Regatul Unit trăiesc în prezent cu Parkinson, care este afecțiunea neurologică cu cea mai rapidă creștere din lume.

Se estimează că 1 din 37 de persoane din Regatul Unit va fi diagnosticată cu Parkinson în cursul vieții.

Cercetătorii au analizat datele din UK Biobank, o bază de date biomedicale care conține informații de la o jumătate de milion de participanți din Marea Britanie. Astfel, oamenii de știință au cercetat dosarele medicale a 159.395 de persoane care au fost supuse anterior unui test auditiv ce le măsura capacitatea de a detecta vorbirea în medii zgomotoase și nu aveau antecedente de Parkinson la momentul evaluării.

Pe parcursul unei perioade de urmărire de 14-24 ani, 810 participanți au fost diagnosticați ulterior cu boala Parkinson. Analiza a evidențiat o creștere cu 57% a riscului de Parkinson pentru fiecare creștere de 10 decibeli a deficienței auditive inițiale.

„Pierderea auzului este strâns legată de Parkinson”

Un nou studiu sugerează că pierderea auzului poate fi un indicator timpuriu al bolii Parkinson
Ce legătură există între dispariția auzului și boala Parkinson

 

„Aceste constatări sunt incredibil de importante. În primul rând, acesta este unul dintre primele studii care analizează modul în care deficiențele de auz pot crește riscul de Parkinson sau pot fi un semn de avertizare timpurie a bolii Parkinson.

În al doilea rând, după cum sugerează constatările noastre, pierderea auzului este strâns legată de Parkinson, astfel încât ar putea fi benefic ca funcționarea auditivă și gestionarea deficiențelor auditive să fie luate în considerare la momentul diagnosticării și al îngrijirii ulterioare”, a declarat dr. Megan Readman, ESRC Post Doctoral Research Fellow de la Departamentul de Psihologie al Universității Lancaster, care a condus studiul.

Printre ceilalți autori se numără Yang Wang și Fang Wan, Sally Linkenauger, Trevor Crawford și Christopher Plack, plus Ian Fairman, care suferă de Parkinson și de deficiențe de auz.

„Nu știm dacă există o cauză de bază comună pentru ambele afecțiuni”

Cu toate acestea, Dr. Readman a subliniat că nu este clar dacă legătura dintre Parkinson și pierderea auzului este cauzală sau dacă există pur și simplu o corelație.

„Nu știm dacă pierderea auzului poate provoca Parkinson sau dacă există o cauză de bază comună pentru ambele afecțiuni”, susține omul de știință.

La rândul său, profesorul susține că pierderea auzului nu este o afecțiune izolată, ci asociată cu mai multe tulburări. „Înțelegerea acestor legături este vitală dacă dorim să oferim o îngrijire eficientă pacienților, îmbunătățind independența și calitatea vieții persoanelor în cauză”, a punctat specialistul.

Cercetătorii speră să găsească noi strategii de prevenire și îngrijire

Prin identificarea factorilor care ar putea contribui la apariția acesteia, cum ar fi deficiența de auz, cercetătorii speră să deschidă calea pentru noi strategii de prevenire și îngrijire.

„Acest studiu important este cea mai recentă descoperire dintr-o serie de zece ani de cercetări privind tulburările neurodegenerative, efectuate de echipa noastră de la Universitatea Lancaster în colaborare cu colegi din întreaga Britanie”, este de păre și profesorul Trevor Crawford. Studiul este publicat în Parkinsonism and Related Disorders.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri