Simona Ionescu / Redactor Șef

Consumul de marijuana afectează creierul și prostește. Iată ce au descoperit chirurgii

Consumul de marijuana afectează creierul și prostește. Iată ce au descoperit chirurgii
Considerat unul din drogurile „pline de efecte benefice” și care ajută în multe maladii, după cum e prezentată deseori în presa occidentală, marijuana afectează creierele consumatorilor, prostindu-i de-a dreptul.

Oamenii de știință de la Colegiul Regal pentru Chirurgi din Irlanda (RCSI) au descoperit modul în care se transformă creierul unei persoane care fumează marijuana în mod constant. Pe scurt, consumul de canabis, prostește. Canabisul este substanța ilicită cea mai utilizată la nivel mondial, iar tinerii sunt cei mai obișnuiți utilizatori, potrivit echipei de cercetare.

Cei care fumează „iarbă” o dată pe săptămână, timp de șase luni, își reduc nivelul de inteligență (IQ) cu două puncte. Mai mult decât atât, dacă acești consumatori sunt adolescenți,  pot apărea și „efecte semnificative” asupra abilităților verbale ale adolescenților, susțin cercetătorii de la Colegiul Regal pentru Chirurgi din Irlanda.

Tinerii care fumează marijuana prostesc

Oamenii de știință au ajuns la aceste concluzii după ce au analizat date despre peste 6.000 de adolescenți. În grupul cercetat, aproape 1.000 de tineri, respectiv 808 de adolescenți consumau canabis cel puțin o dată pe săptămână și 5.308 nu consumau drogul.

fumat canabis marijuana drog

Cercetătorii au descoperit că tinerii care consumă în mod regulat canabis în adolescență au o scădere a IQ-ului cu două puncte. Cât privește IQ verbal, există o scădere de trei puncte.

„Pierderea punctelor de IQ la începutul vieții ar putea avea efecte semnificative asupra performanței în școală și facultate și mai târziu asupra perspectivelor de angajare”, susține Mary Cannon, cercetătorul principal al studiului.
medicii au efectuat și analizele RMN pe subiecți, observând că persoanele care au fumat canabis în adolescență, chiar dacă utilizarea a fost minimă, aveau o cantitate de substanță cenușie mai redusă în creier.

Boli precum schizofrenia se pot instala în rândul consumatorilor tineri de canabis

Dr. Emmet Power, cercetător clinic la RCSI, a demonstrat că există o legătură clară între consumul frecvent sau dependența de canabis și schimbarea IQ: „Acest lucru corespunde unei scăderi a coeficientului intelectual de 1,98 puncte. Am extras dimensiunile efectului de schimbare a IQ verbal din patru studii disponibile. Acest lucru corespunde unei scăderi de 2,94 puncte IQ verbale”.

Studiul RCSI, arată Daily Mail, avertizează că fumătorii adolescenți de marijuana cu tulburare bipolară sau depresie prezintă și un risc crescut de deces și auto-vătămare. „Obiceiul de a consuma canabis în timpul tinereții reprezintă o mare îngrijorare, deoarece creierul în curs de dezvoltare este deosebit de susceptibil la vătămări în această perioadă”, a mai declarat specialistul.

Profesorul Mary Cannon, autor principal al studiului și profesor de epidemiologie psihiatrică, a declarat că studiile anterioare au relevat că persoanele care consumă canabis în mod regulat în tinerețe au rezultate mai slabe în viață decât cei care nu se droghează. Mai mult, consumatorii „prezintă un risc crescut de boli mintale grave, cum ar fi schizofrenia”. Constatările au fost publicate în Psychological Medicine.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre