Experții în sănătate simt acest lucru, iar dovezile o demonstrează: râia a devenit o nouă provocare, cazurile de scabie sunt în creștere în Spania.
Președintele Academiei Spaniole de Dermatologie și Venereologie, dr. Yolanda Gilaberte, a luat cuvântul la cel de-al 49-lea congres al asociației, care a avut loc la Malaga în iunie anul acesta.
„Scabia a fost întotdeauna prezentă la consultările noastre, dar mult mai rar decât ceea ce vedem în prezent”, a spus ea.
„S-a înregistrat o creștere exponențială nu numai în cazuri, ci și în afecțiuni foarte greu de tratat, care se perpetuează mai ales în nucleul familial”.
Cazurile de râie au crescut în perioada de pandemie Covid-19
Un studiu realizat de experți de la Institutul de Sănătate Carlos III și condus de Centrul Național de Epidemiologie și Centrul Național de Medicină Tropicală (AEDV) a fost publicat în noiembrie 2021. Această investigație a documentat tendința ascendentă a cazurilor de scabie începând cu 2014 și intensificarea acestora în timpul pandemiei.
În paralel, și dermatologii spanioli au observat o creștere a cazurilor de râie în această perioadă și, mai mult, o scădere a eficacității unor tratamente. Această observație este în concordanță cu ceea ce se întâmplă în alte țări europene, mai punctează specialiștii.
Scabia nu are un registru național în Spania
Vorbind cu Medscape Spanish Edition, dr. Eliseo Martínez a declarat: „Numărul de cazuri a menținut o tendință ascendentă în ultimul deceniu, care a fost deosebit de accentuată în ultimii doi ani”. Martínez, coordonatorul Grupului de Epidemiologie și Promovare a Sănătății al AEDV, a adăugat că „analiza incidenței acestei boli în Spania este complexă, deoarece în prezent nu există un registru național al scabiei, deoarece nu este o boală notificată”.
Întrebată, Martínez a comentat că motivele precise pentru care a existat o creștere semnificativă a numărului de cazuri de râie de la începutul pandemiei SARS-CoV-2 nu sunt încă pe deplin cunoscute, deși sunt mai multe ipoteze. În primul rând, în perioada de izolare, petrecerea mai mult timp acasă cu rudele crește riscul de transmitere a parazitului. În al doilea rând, dificultatea crescută de acces la îngrijiri medicale de la începutul pandemiei ar fi putut întârzia diagnosticul și tratamentul pacienților cu râie. Această întârziere ar crește ulterior încărcătura de paraziți la pacienții afectați, care ar fi rămas, de asemenea, purtători și probabil că ar fi transmis boala pentru perioade mai lungi.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook