Simona Ionescu / Redactor Șef

Cum afectează spațiile verzi inteligența copiilor. Studiu în premieră

Cum afectează spațiile verzi inteligența copiilor. Studiu în premieră
Copiii care cresc în zone urbane cu multe parcuri și cu mulți copaci  sunt mai inteligenți și manifestă mai puține probleme de comportament.

Concluziile apar în urma unui nou studiu care a analizat viața a peste 600 de copii cu vârsta cuprinsă între 10-15 ani. Cercetarea indică faptul că o creștere de doar 3% a spațiilor verzi din cartierul lor a dus la o majorare a IQ-ului mediu cu două puncte, efectul fiind constatat atât în zonele sărace cât și cele bogate.

Există numeroase dovezi că spațiile verzi îmbunătățesc mai multe aspecte ale dezvoltării cognitive a copiilor însă acest studiu e primul care a analizat legătura cu inteligența. Cauza acestui efect nu este deocamdată înțeleasă de către cercetători, aceștia speculând că ar putea fi legată de niveluri mai scăzute ale stresului, mai multă joacă și interacțiune socială într-un mediu mai liniștit. Creșterea în puncte IQ a fost mai pronunțată în special în rândul copiilor din medii sărace.

„Există din ce în ce mai multe dovezi că împrejurimile verzi sunt legate de funcțiile noastre cognitive precum memoria și atenția”, afirmă Tim Nawrot, un profesor de epidemiologia mediului la Universitatea Hasselt din Belgia, unde a avut loc studiul, citat de The Guardian.

Toate spațiile verzi afectează pozitiv inteligența copiilor

Studiul, publicat în revista medicală Plos, a folosit imagini din satelit pentru a măsura câte spații verzi există în cartiere. Acesta a luat în calcul toate spațiile verzi, adică parcuri,  grădini, arborii plantați pe stradă și alte tipuri de vegetație. Cercetătorii au descoperit că 4% din copiii cu un IQ de sub 80 au crescut în zone cu un nivel scăzut al spațiilor verzi în timp ce niciunul dintre copiii care au crescut în zone înverzite nu a avut un IQ sub acel nivel.


Bucuria nevinovată. O reteță dulce, dar sănătoasă: Level up oatmeal cookies

Astra Film 2020 pune lupa pe „România reală”. Ce filme de senzație vor fi proiectate


În plus, cercetătorii au mai descoperit că problemele de comportament ale copiilor, precum capacitatea scăzută de atenție și agresivitatea au fost mai reduse în rândul copiilor care s-au jucat în zone cu spații verzi.

Pe de altă parte, e deja cunoscut faptul că un nivel ridicat al poluării aerului afectează inteligența și dezvoltarea copiilor. Cercetătorii de la Universitatea Hasselt sugerează că nivelurile mai scăzute ale zgomotului și stresului precum și oportunitățile mai numeroase pentru a desfășura activități fizice și sociale ar putea fi explicația reală pentru efectul pozitiv al spațiilor verzi asupra IQ-ului celor mici.

Sursa foto: Pixabay

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre