Simona Ionescu / Redactor Șef

Cum ne păzim de răceală și gripă

Cum ne păzim de răceală și gripă
Vom intra în sezonul gripei şi al răcelilor, iar acum este momentul cel mai bun să-ţi întăreşti imunitatea. Iată câteva remedii naturiste care te vor ajuta să treci cu bine peste sezonul rece! Cum ne păzim de răceală și gripă.

Toamna vine la pachet și cu viroze (răceli), dar și primele cazuri de gripă. Cei mai vulnerabili sunt copiii. Răceala şi gripa pot să apară oricând, iar simptomele neplăcute precum nas înfundat, tuse, febră, dureri în gȃt, dureri de cap şi de oase ajung să ne țină uneori în pat.  Ce măsuri de prevenție trebuie să luăm?

Cum ne păzim de răceală și gripă

Este foarte important de ştiut că în cazul unui sistem imunitar puternic gripa se poate manifesta ca o simplă răceală, iar în cazul imunităṭii scăzute o banală răceală se poate manifesta la fel de violent precum gripa.

Cea mai eficientă în faţa infecţiilor pentru persoanele care ştiu că suferă de boli cronice rămâne vaccinarea anuală, spun medicii.

Cum ne păzim de răceală și gripă. Stil de viață sănătos

Putem preveni răceala și gripa, având un stil de viață sănătos. Imunitatea organismului poate fi crescută printr-un aport suplimentar de vitamina C şi zinc. Avantajul vitaminei C pe care o putem găsi în fructe şi legume, este acela că nu este toxică şi, ingerată în orice cantitate, surplusul care nu e necesar este eliminat de organism. Renunţarea la fumat şi la consumul de alcool sunt alte metode pentru a ne creşte imunitatea. Mişcarea în aer liber, controlul greutăţii, alimentaţia sănătoasă reduc riscurile de a contracta inclusiv viruşi.

Răceala obișnuită poate fi prevenită prin evitarea contactului direct cu persoana suferindă, prin evitarea spațiilor aglomerate, spălarea mâinilor după contactul cu o persoană infectată.

Nerespectarea regulilor de igienă duce şi ea la răspândirea virusurilor. Dacă o persoană strănută, tuşeşte, nu utilizează bastiste de unică folosinţă, poate răspândi foarte uşor virusul, iar dacă ne aflăm în preajma acesteia există pentru noi un risc crescut de îmbolnăvire. Evitarea zonelor aglomerate este o altă metodă de a ne proteja de viroze.

Cum ne păzim de răceală și gripă. Remedii naturiste

Lămâia este unul dintre cei mai buni aliați împotriva răcelii și a gripei. Fie că o consumați în ceaiuri sau că o beți sub formă de limonadă, aceasta ameliorează rapid simptomele răcelii. Bogată în vitamina C, lămâia întărește sistemul imunitar și ajută organismul să lupte cu boala.

Mierea are proprietăţi hidratante, hrănitoare, antibacteriene şi anti-inflamatoare. Conţine vitamine, minerale şi nutrienţi de care organismul tău are mare nevoie mai ales în sezonul rece. Ia în fiecare zi, dimineaţa, pe stomacul gol, câte o linguriţă de miere. Dacă nu, adaugă miere în ceai. Atenţie însă! Mierea nu trebuie pusă în lichide fierbinţi pentru că îşi pierde din proprietăţi.

Apa de mare elimină secrețiile și ajută respirația. Dacă apar simptome de nas înfundat acestea pot fi combătute fără dependenţă prin utilizarea unui spray cu apă de mare, metodă eficientă inclusiv în cazul femeilor gravide şi a copiilor care nu ştiu să-şi sufle nasul. Apa de mare păstrează mucoasa nazală hidratată şi, prin cantitate, antrenează eliminarea secreţiilor şi ajută respiraţia.

Echinacea are proprietăţi antifungice, ajută la întărirea sistemului imunitar, tratează virozele respiratorii, gripa şi oboseala. Dacă răceşti des, este clar că ai nevoie de o cură de echina­cea. Însă poţi să o administrezi şi preventive.

Tinctura de propolis se numără printre cele mai bune remedii naturiste pentru tot felul de probleme, un adevărat medicament şi antibiotic natural. Tratează cistite, anexite, dureri în gât, tuse, răceli, inclusiv acneea. Însă, cel mai important, e foarte bună pentru stimularea sistemului imunitar. Se poate lua cu o linguriţă de miere sau se adaugă în sucuri, limonade sau ceaiuri.

Tinctura de arnică. Arnica are proprietăţi asemănătoare cu cele ale echinaceei, tratează răcelile, afecţiunile căilor respiratorii şi durerile în gât, când se face gargară cu o linguriţă de tinctură diluată în apă. Pentru creşterea imunităţii, se iau circa 30 de picături diluate în apă, dimineaţa, pe stomacul gol. Poţi face o cură de tinctură de arnică timp de o lună de zile.

Cătina este plină de antioxidanţi, betacaroten, flavonoide şi conţine de 10 ori mai multă vitamina C decât citricele. Persoanele care o consumă regulat vor beneficia de un scut împotriva răcelilor. Mai mult decât atât, miraculoasele bobiţe de cătină tratează cu succes un spectru larg de boli, de la anxietate, depresie, anemii, până la afecţiuni ale splinei, probleme hormonale, hepatită, pneumonie, gripă, diaree, ulcer, gingivite.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre