Simona Ionescu / Redactor Șef

Cum să mâncăm corect roșiile. Aduc importante beneficii inimii

Cum să mâncăm corect roșiile. Aduc importante beneficii inimii
Roșiile sunt alimente foarte nutritive, cu numeroase beneficii pentru organism. Aduc beneficii importante inimii, pielii și intervin în scăderea ponderală. O singură roșie pe zi poate oferi aproximativ jumătate din necesarul de vitamina C.

Românii apreciază roșiile, iar vara le mănânci cu brânză, slanină și ceapă, ca pe un ritual. Din strămoși au aflat cât de bune sunt roșiile pentru organismul uman.

Cum să mâncăm corect roșiile

Roșiile au un conținut important de Vitamina C, care este un antioxidant natural. În plus, conține și vitamina A, potasiu si fier. Potasiul joaca un rol important în menținerea sănătății sistemului nervos, iar fierul este esențial pentru menținerea circulației normale a sângelui. Vitamina K, esențiala pentru coagularea sângelui și controlul sângerării, se găsește în compoziția roșiilor.

”Am putea considera roșia ca fiind una dintre legumele preferate ale românilor. Însă valoarea ei nutritivă crește atunci când este gătită. Roșia conține licopen, acel antioxidant valoros din familia carotenoidelor. Ei bine, licopenul se absoarbe mai eficient în prezența grăsimilor, fiind un pigment liposolubil. În plus acesta se eliberează mai rapid dacă roșia este strivită/pasată, transformată în sos/piure.

Cantitatea de licopen nu variază semnificativ de la un soi de roșie la altul și nici nu e influențată de modul de coacere (în solar sau la soare). Însă concentrația de licopen crește de 8-10 ori în sosul de tomate și în bulion, față de roșia proaspătă. Prin gătit este distrusă o mică parte din vitamina C, însă conținutul de mineralele (potasiu, magneziu) și fibrele nu suferă nici o modificare”, precizează cunoscutul nutriționist Mihaela Bilic, pe Facebook.

Riscul de cancer este mai scăzut

În 1995, cercetătorii de la Harvard au publicat un studiu care arăta scăderea cu 20-35% a riscului de cancer de prostată la cei care consumau sos tomat din belșug (80g/zi).

Un studiu finlandez a arătat că riscul de infarct scade cu 59% la cei care au un aport crescut de licopen.

Cercetătorii din Verona au confirmat că acest pigment roșu protejează inima.

Între timp licopenul s-a dovedit benefic și împotriva cancerului pulmonar sau de stomac.

”Așa că dacă vă trebuia un argument pentru consumul de tocănițe, paste, supe și mâncăruri cu sos roșu, acum îl aveți.”, a precizat medicul nutriționist Mihaela Bilic.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre