Specialiştii spun că datorită conţinutului mare de vitamina C, ardeiul gras întăreşte sistemul imunitar. Consumat crud, în salate, copt, sau fiert alături de alte legume în ciorbă, supă şi tocăniţă, ardeiul gras aduce numai beneficii organismului.
Ardei gras. Cele mai importante proprietăţi
Ardeiul gras conţine puţine calorii, deci poate fi inclus în orice dietă.
- Ardeiul roşu poate ajută la reducerea inflamaţiilor deoarece conţine o cantitate importantă de capsaicină.
- Menţine sănătatea pielii şi a oaselor.
- Poate fi folosit în prevenirea îmbătrânirii premature şi în prevenilor unor boli precum cancerul şi bolilor de inimă.
- Asigură absorbţia optimă a fierului, care este important în formarea şi buna funcţionare a celulelor roşii din sânge.
- Este important în formarea corticosteroizilor, ajutând astfel la reducerea stresului.
- Are proprietăţi termogene, deoarece intensifică arderile şi creşte metabolismul.
- Menţine sănătatea ochilor, îmbunătăţeşte vederea de noapte şi previne degenerescenţa maculară.
- Este benefic pentru sistemul nervos şi ajută la regenerarea celulelor datorită conţinutului ridicat de vitamina B6.
- Alimentează organismul cu fitonutrienţi.
De ce să mâncăm ardei gras
- Pentru a beneficia de toate aceste proprietăţi medicinale, ardeii trebuie să fie consumaţi în stare crudă, în salate sau sub formă de suc proaspăt. De asemenea, trebuie să fie proaspeţi, să aibă o culoare intensă fără pete. Pot fi păstraţi la frigider o săptămînă sau pot fi congelaţi, fără a-şi pierde proprietăţile. În frigider, se păstrează în pungi de plastic, nespălaţi, pînă la şapte zile, fără a-şi pierde prospeţimea. Ardeii dulci pot fi congelaţi fără să fie opăriţi.
- Principala substanță activă din ardei se numește capsaicina și dă culoarea legumei. Această este un anticoagulant eficient, care ajută la prevenirea infarctului miocardic și a atacului cerebral.
- Toate soiurile de ardei conțin vitamina C în cantități uriașe, însă ardeiul gras verde are de două ori mai multă vitamina C decât citricele. Vitamina C, întărește sistemul imunitar și menține pielea tânăra.
- Conținutul de sulf din ardeiul gras îl face să aibă un rol protectiv în față anumitor tipuri de cancer. Conform unui studiu, chinezii, care consumă mari cantități de ardei, și mai ales ardei iuți, au cu 27% mai puține șanse de a face cancer pulmonar, și asta în condițiile în care sunt printre cei mai mari fumători din lume.
- Ardeii grași conțin licopen, un caretonoid ce previne cancerul de prostată, de col uterin, de colon, pancreatic și chiar pulmonar. Ardeiul previne cancerul de colon prin conținutul ridicat de fibre care sporesc viteză de eliminare a toxinelor. Mai conține și flavonoide, substanțe fitochimice care reduc inflamațiile.
- Ardeiul gras este o sursă bună de vitamina E, cunoscută pentru rolul cheie pe care îl joacă în menținerea tinereții pielii și a părului.
- Cei care consumă în medie 100 de grame de ardei gras pe zi prezintă un risc cu 50% mai redus de a face cataractă. Vitamina A protejează arterele de colesterol, previne apariția diabetul zaharat și a durerilor articulare.
- Pentru a beneficia de toate aceste proprietăți medicinale, ardeii trebuie să fie proaspeți, să aibă o culoare intensă și pielea întinsă, fără pete.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook