S-a aflat de ce nu mai au gust roșiile, ca în copilărie. Metoda de cultivare nu-i deloc sănătoasă

S-a aflat de ce nu mai au gust roșiile, ca în copilărie. Metoda de cultivare nu-i deloc sănătoasă
Roșiile nu mai au gustul și mirosul ca în vremea copilăriei. Somități în domeniu spun că legumele sunt „vopsite” ca să arate bine. ”Nu e normal, dar e comercial”, spun specialiștii.

Multe roșii apar în magazine încă din timpul iernii. Sunt frumoase, mari, dar nu au nici un gust și nici mirosul pe care le cunoașteam încă din copilărie. Câți dintre noi se uită de unde provin aceste legume? Majoritatea roșiilor din import sunt ”forțate” să crească, spun specialiștii. Până și fermierii noștri aleg semințe străine ca să aibă o producție mai mare și pe mai lungă durată.

Așa arată roțiile când încep să fie ”vopsite!

De ce nu mai au gust roșiile? Sunt ”vopsite” în câteva ore!

Roșiile de import ajunse în rafturile supermarketurilor sunt, în majoritate, ”vopsite”, a explicat prof.univ.dr. Cosmin Alin Popescu, rectorul Universității de Științe Agricole și Medicina Veterinară Regele Mihai I al României, într-un interviu publicat de Opinia Timișoarei.

A fost întrebat de ce roșiile din marile magazine nu au nici un gust, dar arătă impecabil. Profesorul dr. Cosmin Alin Popescu a explicat că acestea cresc cu totul altfel decât știm noi, iar serele cu pricina ca în filmele Science Fiction.

”Ceea ce vine la noi, în cea mai mare parte, sunt roșii fără gust, deoarece modul în care sunt ele cultivate. Cu tehnologia care e folosită într-o formă superintensivă, dacă discutăm de roșii care vin din afara țării. Sunt crescute pe o suprafață de apă, acea cultură hidroponică, cu rădăcinile în apă.

Se pulverizează tot ce înseamnă elemente nutritive și tratamente într-un mod extrem de precis calculat pe computer, ceea ce nu-i neapărat rău. Roșia are gust când își acumulează și își sintetizează partea de zaharuri primind lumina de la Soare”, a explicat profesorul Cosmin Popescu, la Interviurile Timișoarei.

Roșiile sunt ”vopsite” în câteva ore!

Rectorul USAMVB Timișoara a dezvăluit cum sunt roșiile aduse la culoarea apetisantă din rafturile supermarketurilor.

”De multe ori, atunci când un supermarket comandă o cantitate de roșii, ele se comandă cu 24 de ore înainte. Roșiile fiind încă verzi, se introduce în apă o anumită substanță care le dă acea culoare frumoasă de roșu. Din păcate, sunt stimulate pentru a-și schimba culoarea. Se practică. Nu e normal, dar e comercial”, a precizat profesorul Cosmin Popescu.

Intrebat de moderatorii emisiunii, Ciprian Voin si Petre Nicoara, care este raportul dintre produsele naturale si cele ”vopsite” din magazine, rectorul USAMVB a precizat că cele provenite de pe piața autohtonă nu depșesc 20 de procente.

„Vă spun un procent în linii mari. Suntem, în ceea ce privește producerea de legume și fructe care vin de pe piața autohtonă, cu 70-80 la sută mai puțin față de ceea ce era în trecut. Nu trebuie sa fim nostalgici”, a declarat profesorul Cosmin Alin Popescu.


Supă cremă de roșii coapte cu dovlecei crocanți

Supă cremă de roșii cu ardei copți. Se face rapid

Recomandarile noastre