Simona Ionescu / Redactor Șef

Cum vă dați seama că aveți deficiență de vitamina E. Ce simptome trebuie să vă dea de gândit

Cum vă dați seama că aveți deficiență de vitamina E. Ce simptome trebuie să vă dea de gândit
Simptomele deficienței de vitamina E sau ale unui nivel scăzut de vitamina E includ slăbiciune musculară, dificultăți de coordonare, amorțeală, probleme de vedere și multe altele.

Deficiența de vitamina E este, de obicei, este rezultatul unei afecțiuni subiacente. Iată care sunt cele mai frecvente simptome.

Se absoarbe cu ajutorul grăsimilor din alimentație

Organismul are nevoie de vitamina E pentru a funcționa, ceea ce o face o vitamină esențială. Este liposolubilă, ceea ce înseamnă că are nevoie de grăsimi din alimentație pentru a fi absorbită corespunzător. Vitamina E, care se prezintă în opt forme chimice, este stocată în principal în ficat înainte de a fi eliberată în fluxul sanguin pentru a fi utilizată. Atunci când un adult are mai puțin de 4 mg/L de vitamina E în sânge, acesta are nevoie, de obicei, de suplimente.

Ce se întâmplă când aveți un nivel scăzut de vitamina E

Vitamina E este esențială pentru sistemul nervos central. Ea se numără printre principalii antioxidanți ai organismului, iar o deficiență duce la stres oxidativ, ceea ce poate duce la slăbiciune musculară. De asemenea, deficiența poate face ca anumiți neuroni, numiți neuroni Purkinje, să se strice, dăunând capacității lor de a transmite semnale. Deteriorarea fibrelor nervoase poate împiedica nervii să transmită corect semnalele, ceea ce duce la aceste senzații, care se mai numesc și neuropatie periferică.

Probleme ale sistemului imunitar

O deficiență de vitamina E poate slăbi receptorii de lumină din retină și alte celule din ochi. Acest lucru poate duce la pierderea vederii în timp. Unele cercetări sugerează că o lipsă de vitamina E poate inhiba celulele imunitare. Adulții în vârstă pot fi deosebit de expuși riscului. Slăbiciunea musculară și dificultățile de coordonare sunt simptome neurologice care indică deteriorarea sistemului nervos central și periferic.

Cele mai importante surse de vitamina E

Sistemul periferic este rețeaua de nervi situată dincolo de creier și măduva spinării. Acești neuroni transmit mesaje în tot corpul. Învelișurile neuronilor sunt compuse în cea mai mare parte din grăsimi. Atunci când organismul are prea puțină vitamina E, conține mai puțini antioxidanți care protejează aceste grăsimi, iar funcția sistemului nervos se strică.

Cauze ale deficitului de vitamina E

Deficiența de vitamina E se manifestă adesea în familie. Învățarea despre istoricul familial poate facilita diagnosticarea anumitor boli rare, moștenite. Două dintre aceste boli, abetalipoproteinemia congenitală și deficiența familială izolată de vitamina E, sunt cronice și au ca rezultat niveluri extrem de scăzute de vitamina E.

Copiii prematuri sunt deosebit de expuși riscului

Deficitul de vitamina E poate rezulta și din boli care reduc sever absorbția grăsimilor. Acest lucru se datorează faptului că organismul are nevoie de grăsimi pentru a absorbi corect vitamina E. Unele dintre aceste boli includ: pancreatită cronică, boala celiacă, boala hepatică colestatică, fibroza chistică.

Deficitul este, de asemenea, frecvent la nou-născuți și la copiii născuți prematur, care au o greutate mai mică la naștere și mai puțină grăsime. Copiii prematuri sunt deosebit de expuși riscului, deoarece un tract digestiv imatur poate interfera cu absorbția grăsimilor și a vitaminei E. Deficiențele de vitamina E la acești sugari pot duce, de asemenea, la anemie hemolitică, care distruge celulele roșii din sânge.

Cele mai bune surse de vitamina E

Surse extraordinare de vitamina E sunt uleiul din germeni de grâu, semințe de floarea soarelui, migdale, ulei de alune, ulei de floarea soarelui, ulei de migdale, alune de pădure. Precum și carne de gâscă, arahide, somon de Atlantic, avocado, păstrăv curcubeu, ardei roșu crud, nuci de Brazilia, mango.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre