Simona Ionescu / Redactor Șef

Vitamina E și beneficiile ei. Cum ne ajută

Vitamina E și beneficiile ei. Cum ne ajută
Vitamina E este un antioxidant solubil în grăsimi în multe alimente. Susține sistemul imunitar, ajută la menținerea sănătății vaselor de sânge și joacă un rol în expresia genelor și semnalizarea celulară.

Există opt forme de vitamina E care apar în mod natural, iar alfa-tocoferolul este cel pe care organismul îl folosește în principal. În acest articol, explorăm dovezi ale beneficiilor specifice ale vitaminei E. Pentru sănătate. Ne uităm, de asemenea, la sursele și suplimentele alimentare, inclusiv la interacțiuni și alte riscuri.

Cum poate ajuta vitamina E

Vitamina E acționează ca un antioxidant – ajută la protejarea organismului de radicalii liberi. Radicalii liberi sunt molecule generate ca o parte normală a metabolismului. Ele pot provoca daune și boli și pot contribui la procesul de îmbătrânire.

În plus, vitamina E este importantă pentru funcția imunitară, expresia genelor și semnalizarea celulară. Ajută la lărgirea vaselor de sânge și previne coagularea excesivă. 

Cercetătorii au investigat dacă vitamina E poate ajuta, de asemenea, la prevenirea sau tratarea unor afecțiuni specifice. Aceștia au descoperit în urma rezultatelor mai multe utilizări ale vitaminei. Unele cercetări sugerează că vitamina E ar putea avea beneficii speciale pentru persoanele cu:

-Boală coronariană

Diverse studii sugerează că vitamina E poate ajuta la prevenirea sau întârzierea bolilor coronariene (CHD). Cercetările in vitro indică faptul că vitamina E inhibă formarea colesterolului lipoproteic cu densitate mică și poate ajuta astfel la prevenirea formării cheagurilor de sânge. În plus, mai multe studii observaționale asociază rate mai mici de boli de inimă cu aporturi mai mari de vitamina E.

-Tulburări oculare

Vitamina E poate ajuta la prevenirea degenerescenței maculare legate de vârstă. Administrarea vitaminei E cu zinc, cupru și alți antioxidanți poate încetini progresia bolii la persoanele cu un risc ridicat.

-Cancer

Cercetătorii au investigat efectele antioxidante și imunomodulatoare ale vitaminei E asupra cancerului. De exemplu, un studiu mai vechi, din 2002, a constatat că suplimentarea pe termen lung a vitaminei E poate reduce moartea prin cancer de vezică urinară.

Cu toate acestea, cercetătorii avertizează că în prezent nu există suficiente dovezi care să susțină administrarea vitaminei E pentru cancer. De asemenea, ei raportează că poate crește riscul de cancer de prostată.

Bârfoteca. Bianca Drăgușanu, vacanță în Maldive. Cu ce se laudă blonda

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre