Masajul din punct de vedere strict tehnic induce o serie de reglaje la nivel de receptori, rezolvă o serie de tulburări de vascularizație în zonele cu probleme deficitare. Medicii specializați în recuperare spun că este vorba despre masaje circulatorii generale limfatice, adică de drenaj limfatic.
Masajul terapeutic poate fi tonic, relaxant, decontracturant. Fiecare dintre afecțiunile aparatului locomotor poate beneficia de efectele sale. Se folosește masajul tonic în situațiile de artroze, disfuncții de imobilizare. Are efect relaxant după exerciții, dacă individul face gimnastică, dar și înainte de gimnastică este recomandat pentru că pregătește organismul de întâlnirea cu efortul.
Nodulii din musculatură
Când aveți dureri de spate și puneți pe cineva să vă ungă cu vreo cremă, probabil că vă spune că simte niște nodului, iar dacă vă apasă simțiți că locul e dureros. Ei bine, acele umflături se numesc medical „punctele trigger” și apar la 90% din populație. Punctele trigger seamănă cu niște noduli la nivelul profund al musculaturii. Acești așa-ziși noduli sunt de actualitate mai ales în această perioadă în care ne expunem des la variații de temperatură. Aerul rece, aerul condiționat creează niște spasme musculare care la rândul lor conduc la deficite de irigație și în locul respectiv apar tulburări trofice.
Tulburările trofice apărute sunt de obicei reversibile, rămân în organism pentru totdeauna sub forma unor noduli. La medic ajung frecvent oameni care prezintă la nivelul spatelui, aproape de zona gâtului, niște indurații. Specialiștii susțin că 90% din populație le are pentru că mecanismul acesta de blocaj al circulației la acele nivele apare frecvent la schimbările de temperatură, mai ales acum în perioada rece.
Este suficient ca o persoană cu pielea transpirată să intre undeva, într-o zonă mai răcoroasă. Așadar, 90% din patologie este dată de schimbarea de temperatură. La nivelul mușchiului respectiv schimbarea de temperatură generează o modificare a vascularizației care modifică troficitatea, iar locul respectiv capătă aspecte de patologie specifică și permanetizantă – este opinia unui medic de recuperare. Este o durere pentru toată viața.
Nodulii răspund foarte bine la masaj, la electroterapie. Nu se vindecă, dar se ameliorează.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook