Simona Ionescu / Redactor Șef

De ce e bine să trageți câte un pui de somn în timpul programului

De ce e bine să trageți câte un pui de somn în timpul programului
Iată ceva surprinzător, dar cum informația vine de la oamenii de știință, îi credem. Plus că sunt explicații pertinente. Atingem maxim de randament dacă reușim să tragem un pui de somn în timpul programului, după ce ne-am băut cafeaua.

Cum mulți dintre noi lucrăm acum de acasă, nu mai e așa problematic să ațipim în timpul programului. Nu ne vede nimeni. E chiar indicat un mic somn, spun specialiștii. Dar trebuie respectate niște reguli. Ar trebui să trageți un pui de somn, scurt după cafea și veți avea randament de câteva ori mai bun.

Beți o cafea sau o altă băutură cu cafeină, dar fără zahăr sau lapte, sau o ceașcă cu ceai negru. Apoi, culcați-vă. Dacă nu stăpâniți tehnici de autocontrol pentru a vă trezi, setați alarma telefonului să vă trezească după maxim 15 – 20 de minute, scrie A Life Of Productivity.

Durata somnului este cel mai important lucru în această schemă. O persoană obișnuită are nevoie în medie de șapte minute pentru a adormi. Un somn de prânz mai lung de 30 de minute nu mai e odihnitor, acela fiind pragul între energizare și moleșeală. Deci, dacă vă ia mai mult, setați alarma la 25 de minute.

Ce se întâmplă când dormiți după ce ați băut cafea

Somnul după cafea e folositor din mai multe motive, au descoperit specialiștii citați de publicația menționată. Pe ce o parte vă veți bucura de  somn (fără a dormi atât de mult încât să vă simțiți amețiți), iar la trezire veți beneficia din plin de energia dată de cafea care, în cele 20 de minute de relaxare numai bine începe să își facă efectul. E lucru știut, efectele cafelei nu se simt imediat după ce ați consumat-o.

Explicația științifică e că, bând cafea și culcându-vă pentru 20 de minute păcăliți adenozina – acea substanță neurochimică ce se acumulează pe durata zilei și care vă face somnoroși. Cafeina pur și simplu păcălește receptorii de adenozină din creier. Așa funcționează cafeina: păcălește creierul.

Cafeina nu stimulează creierul pe cât îl convinge că suntem mai puțin obosiți decât suntem în realitate. Pe de altă parte, doar somnul înlătură adenozina din creier. Prin urmare, atunci când beți cafea și trageți imediat un pui de somn, e firesc să vă treziți plini de energie, susțin specialiștii.

Bianca și Iulia, fostele lui Bodi, nu își ascund relația. Unde au plecat împreună

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre