Simona Ionescu / Redactor Șef

De ce femeile au pofte în timpul sarcinii?

De ce femeile au pofte în timpul sarcinii?
Cu toții am auzit poveștile despre femeile însărcinate care își doresc doar înghețată și murături, care își trimit soții afară la 3 dimineața pentru pui la rotisor și care au nevoie, într-un mod constant, de ciocolată.

S-a speculat adesea că poftele din timpul sarcinii îndeplinesc o oarecare nevoie nutrițională a femeii sau a fătului.

Conceptul de pofte în timpul sarcinii nu este experimentat în toate culturile, conform cercetătorilor.

În Statele Unite ale Americii și în Regatul Unit al Marii Britanii rapoartele sunt foarte diferite față de restul țărilor. În Japonia, de exemplu, cea mai raportată poftă este cea de orez.

Studiile au demonstrat că mâncărurile poftite de obicei nu sunt o sursă bună de nutrienți pentru sarcină. Femeile care raportează pofte tind să ia mai mult în greutate decât este considerat sănătos în timpul unei sarcini și sunt predispuse la complicații.

Julia Hormes, profesoară de psihologie la State University of New York, a studiat poftele în mai multe circumstanțe, analizând de ce oamenii își doresc în general unele alimente. Aproximativ 50% din femeile din Statele Unite ale Americii raportează frecvent pofte de ciocolată, cu o săptămână înaintea menstruației. Cercetătorii studiază dacă există un anume nutrient necesar în timpul menstruației sau dacă pur și simplu reflectă schimbarea hormonilor.

Exeperiment cu ciocolată

Un psiholog le-a dăruit unor femei câte o cutie și le-a cerut să o deschidă și să mănânce ce era în ea imediat când simțeau o poftă. Unele cutii conțineau ciocolată cu cacao și lapte, altele ciocolată albă (fără conținut de cacao). Ciocolata albă a avut succes la oprirea oricărei pofte.

Alte studii au demonstrat că pofta de ciocolată nu are nici o legătură cu hormonii, descoperind pofte și la femeile aflate în perioada de menopauză.

 

Dramă în „Paradisul” lui Țânțăreanu. Nimic nu se mai poate face

 

 

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre