Simona Ionescu / Redactor Șef

De ce ne temem și cum gestionăm frica. 9 metode ca să o învingi

De ce ne temem și cum gestionăm frica. 9 metode ca să o învingi
Am învățat cu toții, de mici că „De ceea ce îți este frică, nu scapi”. Și e destul de mult adevăr în acest enunț.

Dar întrebarea este de ce ne temem și de unde apar fricile. Fiecare ajungem să experimentăm temeri de care nu aveam habar că există. De exemplu frica de singurătate, frica de respingere.

Ce este frica

Frica este una dintre emoțiile umane fundamentale. Ea apare ca răspuns la o amenințare externă ce pune în pericol viața sau integritatea ființei, în mod real sau perceput ca real. Este, în fapt, un răspuns biochimic al ființei umane în fața unui pericol. Ce e de reținut este faptul că, uneori, frica provine din amenințări care nu există în realitate.

În aceste cazuri, frica este un simptom al unei afecțiuni. Poate fi vorba de tulburarea de panică, tulburările de anxietate, fobii sau tulburarea de stress posttraumatic. Pe de altă parte, deși este o emoție negativă frica este utilă. Aceasta are rolul de a ne mobiliza energetic organismul pentru a reacționa în fața pericolului.

Perioada copilăriei fixează primele frici

Perioada copilăriei este cea mai importantă; atunci se formează conștientul și personalitatea. Mai exact, părinții noștri ne învață tot ceea ce știu ei de cuvință că ne va ajuta în viață. Implicit ni se pot forma anumite traume sau credințe limitative unde se instaurează frică ori teama.

Apoi, prin aceste lucruri vom fi ghidați toată viața, cu o condiție. Tot ce putem face, atrag atenția oamenii de știință, e să ne oprim să ne analizăm și să ne „corectăm” acele lucruri care sunt ascunse în noi. Altfel, cercul vicios se va repeta.

Principalele cauze ale fricii

– Pericole imediate din mediul înconjurător;

– Anumite obiecte sau situații specifice (frica de înălțime, frica de întuneric, de spații înguste etc.);

– Teama de necunoscut și de incertitudine;

– Evenimente cu valoare emoțională importantă pentru noi ce urmează să aibă loc;

– Interacțiunea socială și teama de respingere din partea celorlalți;

– Moarte.

Cum se manifestă frica

– Senzații de gol în stomac sau chiar dureri,

– Se poate modifica ritmul cardiac;

– Poate crește sau scădea brusc temperatura corpului;

– Palmele pot transpira incontrolabil, sau se poate ajunge chiar la o stare avansată de paralizie, cum ar fi pierderea capacității de a mai vorbi sau mișca pe intervale scurte de timp, strict în situațiile respective.

Metode prin care poți învinge frica

  1. Oferă-ți timpul necesar

Este imposibil să ai o judecată clară când se manifestă frica. Primul lucru pe care îl poți face este să-ți oferi câteva minute pentru a gândi cât mai clar. O plimbare scurtă, yoga, sau să bei o cană cu ceaiul tău preferat, pot ajuta.

  1. Respiră controlat

Atunci când respirăm corect, creierul se vascularizează iar stările de oboseală sau chiar stresul, pot fi ameliorare prin exerciții de respirație zilnice. O tehnica corectă de respirație poate liniști ritmul cardiac.

  1. Înfruntă-ți fricile

Dacă eviți fricile încontinuu, ele vor deveni din ce în ce mai profunde. Oricare ar fi frica ta, dacă te confrunți cu ea, ar trebui să să se diminueze.

  1. Imaginează-ți cel mai prost scenariu posibil

Gândește-te la cele mai rele lucruri care se pot întâmpla în situația dată.

  1. Pune întrebări despre frica ta

Dacă ai o frică, cum ar fi, teama de a rămâne blocat în lift al cărui rezultat ar fi sufocarea, întreabă în jur dacă se poate întâmpla așa ceva.

  1. Nu încerca să fii perfect

În viață vor fi zile bune și mai puțin bune, încearcă să te bucuri de fiecare moment.

  1. Imaginează-ți un loc de poveste

Ia-ți o pauză, închide ochii și imaginează-ți un loc unde ai putea fi în siguranță și unde știi că ai foi sau ai fost  fericit.

  1. Vorbește despre fricile tale

Fie că discutăm despre fricile personale cu un membru al familiei sau un prieten, fie că vorbim cu un specialist, acest lucru ajută.

  1. Recompensează-te

Oferă-ți un cadou după ce depășești un moment de frică. Poate fi orice îți face plăcere.

Sursa foto: Pixabay

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre