Ne plac condimentele în mâncare, dar puțini dintre noi știu că acestea au o contribuție importantă și la menținerea sănătății.
De ce să mâncăm condimente. Ce beneficii medicale au
Punem în mâncare pătrunjel, mărar, leuștean sau hrean, ca să fie mâncarea mai gustoasă. Toate aduc și beneficii medicale. Dar sunt și alte condimente și mirodenii cu contribuții importante pentru organism, spun nutriționiștii.
Iată care sunt beneficiile, mai mult sau mai puțin cunoscute, ale câtorva dintre numeroasele mirodenii și condimente!
Scorțișoara
Scorțișoara scade nivelul zahărului din sânge, trigliceridelor și a colesterolului.
Un studiu de la Universitatea din Copenhaga s-a demonstrat faptul că scorțișoara în combinație cu miere (o jumătate de linguriță de scorțișoară combinată cu o lingură de miere luată pe stomacul gol, în fiecare dimineață) ameliorează durerile de atrită. Adăugată la mâncare, scorțișoara inhibă dezvoltarea bacteriilor și nu permite alterarea preparatelor.
Cuișoare
Cuișoarele sunt bobocii de flori uscate din arborele de cuișoare, un copac veșnic verde care crește în climele tropicale. În timp de cuișoarele sunt intens folosite astăzi în scopuri culinare, proprietățile curative sunt cunoscute de secole. De exemplu, în China se folosesc cuișoarele de mai bine de 2000 ani pentru tratarea respirației urât mirositoare. În alte țăr, se folosesc pentru tratarea așcoolismului.
Cuișoarele au proprietăți antibacteriene, antivirale, antifungice și antiseptice. De asemenea, acestea sunt și un anestezic natural, motiv pentru care mai sunt folosite de unele culturi că remediu împotriva durerilor de dinți.
Rozmarinul
Frunzele uscate de rozmarin sunt un condiment popular care dau savoare mâncărurilor. Pe lângă proprietățile culinare pe care le are, rozmarinul poate fi folosit și că tratament naturist pentru tratarea diverselor afecțiuni. Uleiul de rozmarin are un efect de întinerire, menține elasticitatea pielii și stimulează creșterea părului. Datorită acestor motive, rozmarinul este un ingredient comun folosit în multe produse cosmetice, de la săpunuri până la creme destinate îngrijirii pielii și podoabei capilare.
Planta este folosită de secole pentru a trata o gama largă de afecțiuni, printre care se numără disconfortul gastric, tulburările digestive și durerile de cap. Cercetările recente au arătat că rozmarinul ajută la buna funcționare a ficatului și la prevenirea deteriorărilor vaselor de sânge și a circulației sanguine, prevenind astfel riscul apariției atacului de cord.
Boiaua
Boiaua conține o cantitate neobișnuit de mare de vitamina C. Ardeiul folosit la boia conține de 6-9 ori mai multă vitamina C decât o roșie obișnuită. Ca și chili, boiaua conține capsaicina, substanță cu acțiune antiinflamatorie și antioxidantă care reduce riscul apariției cancerului. De asemenea, boiaua este un agent antibacterian și stimulant care ajută la reglarea presiunii sanguine, îmbunătățind circulația sanguină, și crește cantitatea de salivă și acizi gastrici, ajutând la îmbunătățirea digestiei.
Chimenul
Chimenul conține cantități importante de magneziu și fier. Semințele de chimen au și proprietanti anti-cancerigene, în acest scop fiind indicat mai ales ceaiul din semințe de chimen. Beneficiile chimenului în cazul afecțiunilor digestive sunt cunoscute de sute de ani, acesta ajutând în caz de flatulență, indigestie, grețuri, diaree. Pentru prevenirea afecțiunilor digestive se recomandă mai ales ceaiul din semințe de chimen, care trebuie servit călduț. Datorită proprietăților sale antiseptice, chimenul este indicată în tratarea formelor ușoare de răceală.
Busuiocul
Busuiocul este o sursă excelență de vitamina A, magneziu, potasiu, fier și calciu. Beneficiile aduse de busuioc sănătății sunt: tratarea grețurilor, a răului de mișcare, indigestie, constipație, probleme respiratorii.
Boabele de muștar
Muștarul stimulează apetitul alimentar și digestia, și ajută la decongestionarea sinusurilor. De asemenea, muștarul stimulează circulația sanguină și acționează ca un pansament în zonele inflamate ale corpului.
Cimbrul
Cimbrul este bogat în timol, un ulei esențial puternic antiseptic, antibacterian și antioxidant. Datorită proprietăților acestui ulei esențial cimbrul poate fi utilizat în tratarea infecțiilor gâtului, inflamațiilor, bronșitei acute și cronice, tusei.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook