Importanța somnului pentru organism este cunoscută. Problema care nu s-a dezbatut la fel de mult este cea a poziției în care dormim.
De ce să nu dormim pe burtă
Cea mai rea poziție în care am putea dormi este pe burtă. Această postură face imposibilă menținerea coloanei vertebrale într-o poziție sănătoasă, duce la dureri musculare, furnicături și amorțeli, scrie doctorulzilei.ro.
Dacă nu puteți adormi altfel decât pe burtă, pentru a reduce efectele negative ale acestei posturi, ar trebui să dormiți fără pernă sau să poziționați perna în zona abdomenului inferior.
Ce poziție pentru dormit este sănătoasă
Poziția de dormit mai bună decât aceasta este pe spate. Totuși, și această postură prezintă unele dezavantaje. Dormitul pe spate nu este recomandat celor care au predispoziția să sforăie. În plus, există riscul ca din această poziție, anumite persoane să se înece, înghițindu-și limba.
Nici viitoarele mămici nu ar trebui să doarmă pe spate în ultimul trimestru de sarcină, deoarece greutatea uterului pune presiune pe coloana vertebrală, mușchii spatelui și pe vasele de sânge.
Contează foarte mult şi pe ce parte dormiţi. De exemplu, cei care dorm pe partea dreaptă vor suferi de arsuri la stomac. Cei care preferă partea stângă nu au probleme cu acidul gastric, dar presează organele interne, respectiv ficatul şi plămânii.
Terapeuții recomandă persoanelor care dorm pe o parte să folosească trei perne: o pernă ergonomică sub cap, o pernă sub talie şi una între picioare.
Pe locul doi la poziţii care nu sunt recomandate pentru dormit este cunoscuta poziţie fetală: pe o parte, cu genunchii la piept. Deşi este confortabilă la început, în timp duce la dureri de spate, la lăsarea sânilor şi la apariţia ridurilor. În timpul somnului umerii şi gâtul ar trubui să fie aliniaţi.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook