Simona Ionescu / Redactor Șef

Devenim tot mai friguroși înaintând în vârstă. Explicația specialiștilor

Devenim tot mai friguroși înaintând în vârstă. Explicația specialiștilor
Este ceva ce știm cu toții. Bunicii noștri sunt cei mai friguroși. Un adolescent nu are nicio problemă să iasă afară în tricou, toamna târziu. În timp ce bunicii iau pe ei pulovere groase.

Realitatea e aceasta: devenim tot mai friguroși înaintând în vârstă. Oamenii de știință au cercetat acest lucru, iar acum au găsit și explicația. Un studiu interesant a fost publicat, conform SciTechDaily, care menționează că cercetarea a fost publicată în luna septembrie în revista Cell Metabolism.

Realitatea este aceasta: odată cu înaintarea în vârstă, oamenii devin mai sensibili față de temperaturile scăzute.  Cercetătorii de la Universitatea Yale și Universitatea San Francisco din California (UCSF) au găsit explicația.

Devenim tot mai friguroși înaintând în vârstă

Oamenii de știință au descoperit că totul are legătură cu celulele sistemului imunitar din grăsime care sunt create de organism pentru a ne proteja de frig. Studiul publicat arată că țesuturile adipoase ale șoarecilor bătrâni își pierd grupul de limfocite ILC2 care restaurează temperatura corpului în prezența frigului. Pe de altă parte, cercetătorii au descoperit că nu pot interveni în acest proces.

Stimularea producerii de celule ILC2 în șoarecii de laborator bătrâni îi face pe aceștia, culmea, mai vulnerabili față de moartea cauzată de hipotermie. „Ceea ce e bun pentru tine când ești tânăr îți poate fi dăunător pe măsură ce îmbătrânești”, explică Vishwa Deep Dixit, profesor de imunologie și medicină comparată și autor corespondent al studiului.

Ce au mai descoperit cercetătorii

Dixit și fosta sa colegă Emily Goldberg, acum profesoară asistentă la UCSF, au pornit cercetarea fiind intrigați cu privire la motivul pentru care celulele de grăsime ale organismului conțin celule ale sistemului imunitar care de regulă sunt concentrate în zone ale corpului care sunt adesea expuse față de patogeni (canalul lacrimonazal, plămânii, pielea etc.).

Cei doi au secvențiat genetic celule ale unor șoareci tineri și bătrâni. Au descoperit că animalele mai în vârstă au un deficit de celule ILC2. Asta a dus la o capacitate limitată de ardere a grăsimii pentru ridicarea temperaturii corpului în condiții de frig. Apoi au avut parte de un șoc.  Când oamenii de știință au introdus o moleculă care stimulează producerea de celule ILC2 la șoarecii bătrâni, celulele sistemului imunitar ale acestora au revenit la valori crescute, dar, în mod surprinzător, șoarecii au devenit și mai puțin toleranți față de temperaturile scăzute.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre