Alergia la frig din ce în ce mai frecventă în ultima perioadă, spun specialiștii. Termenul de „alergie la frig” presupune formarea unor anticorpi față de anumiți alergeni, care de multe ori însă nu sunt depistați la analizele de laborator.
Alergia la frig. Când apare
Alergia la frig poate să apară la orice vârstă, spun specialiștii. Însă cei care sunt mai predispuși sunt copiii și adolescenții, anumite persoane cu predispoziție genetic.
Urticaria sau alergia la frig poate fi constată cu ochiul liber. Apar niște pete roşii (spre violaceu), cel mai des pe mâini şi față.
De obicei, zonele afectate sunt dureroase. Petele pot dispărea foarte repede, la 15-30 de minute după ce intrăm la căldură, ne punem mănuşi sau fular pe faţă. Însă, reapar, la contactul cu frigul, alteori persistând ore întregi.
Alergia la frig. Cum se tratează
Unii dintre cei care suferă de această problemă scapă de la sine în decurs de câteva săptămâni sau luni. Pentru alții este nevoie de tratament de specialitate.
Tratamentul constă în măsuri de prevenire și terapii medicamentoase, care calmează manifestările neplăcute.
Putem evita pe cât posibil a contactului cu factorii fizici declanșatori.
- limitarea expunerii la frig, evitarea expunerii la modificări bruște de temperatură;
- utilizarea de haine groase, protective (căciulă, mănuşi, fular şi haine groase);
- interzicerea consumului de alimente și lichide reci, înghețate;
- interzicerea înotului, băilor în apă rece.
Medicamentele antialergice obișnuite, precum antihistaminicele, pot ajuta la prevenirea și diminuarea manifestărilor pacienților.
Acestea pot fi administrate doar la indicația medicului specialist, în urma unui consult de specialitate.
Cât durează imunizarea față de SARS CoV-2
Cum mâncăm corect. Ne spune un celebru nutriționist
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook