Organismul produce acid uric după ce descompune o substanță numită purină, care se găsește în multe alimente. Unul dintre lucrurile de care trebuie să țină bolnavii este să reducă cât mai mult cantitatea de purine.
Alimente care trebuie evitate
Specialiștii vă recomandă dacă aveți gută, să stați departe de bere, vodkă sau whisky, carne roșie, în special cea de miel sau de porc. Sunt interzise organele, precum ficatul și rinichii, dar și fructele de mare, în special creveții, homarul, midiile. Atenție mare și la consumul de sardine și anșoa. Consumați cât mai puțin cu putință produse bogate în fructoză, precum sucurile carbogazoase, înghețata, dulciurile dar și mâncarea de tip fast-food.
Cele mai bune alimente pentru a fi introduse în dieta pentru gută
Pentru un conținut scăzut de purine, specialiștii recomandă produsele cu un conținut scăzut de grăsimi. Iaurtul și laptele trebuie să degresate pentru a fi bune pentru cei care suferă de gută.
Puteți introduce în dietă nuci, unt de arahide, ulei, cartofi, orez, pâine și paste făinoase. Consumați cu moderație ouă, carne de pui și pește. Chiar dacă spanacul și sparanghelul au un conținut mare de purine, studiile au arătat că nu vor crește riscul apariției crizelor de gută.
Hidratați-vă cât puteți de bine
Pe lângă alimentație, trebuie să fiți foarte atenți și la cât de bine vă hidratați. Consumați între 8-16 căni cu apă pe zi. Vitamina C este un bun prieten al persoanelor care suferă de gută, de aceea puteți consuma suc de portocale. E important să adăugați în apă și zeamă de lămâie. Cafeaua cu cofeină poate reduce și ea acidul uric, atâta timp cât nu exagerați.
Stați însă departe de băuturile zaharoase, precum sucurile de fructe. Atenție! Cafeaua și băuturile alcoolice pot duce la apariția crizelor de gută. Persoanele care au o astfel de afecțiune trebuie să aibă în dietă mâncăruri preferate cât mai simplu, cu cât mai puțină sare și grăsimi. E important să consumați patru-cinci mese pe zi.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook