Simona Ionescu / Redactor Șef

Alimente care se pot mânca, chiar dacă sunt mucegăite. Ce recomandă un specialist în siguranța alimentară

Alimente care se pot mânca, chiar dacă sunt mucegăite. Ce recomandă un specialist în siguranța alimentară
E enervant pentru oricine să vadă că alimentele preferate s-au umplut de mucegai. Dar sunt alimente care se pot consuma, fără să vă fie frică că vă îmbolnăviți. Iată ce recomandă un specialist în siguranța alimentară.

Specialistul în siguranța alimentară, Dr. Richard Fuchs, de la Universitatea din Greenwich, a vorbit pentru MailOnline despre ce alimente se pot mânca, chiar dacă sunt mucegăite. Iată și ce trebuie să aruncați imediat la coșul de gunoi.

Consumul de mucegai ne poate îmvolnăvi

Alimentele care sunt în mod evident în stare de putrefacție sau care conțin mucegai nu trebuie consumate, potrivit Agenției pentru Standarde Alimentare (FSA). Cele mai atente trebuie să fie persoanele din categoriile vulnerabile, precum copiii, femeile însărcinate, cele cu vârsta de peste 65 de ani și orice persoană cu un sistem imunitar slăbit.

Evitați cerealele, nucile și merele mucegăite

Nucile, cerealele și merele cu un petic de mucegai pot fi unele dintre cele mai periculoase alimente spune dr. Fuchs. „Consumatorii pot fi alergici la mucegai sau pot dezvolta afecțiuni respiratorii dacă sunt expuși. Mucegaiurile pot produce compuși toxici numiți micotoxine. Acestea sunt extrem de periculoase și pot suprima sistemul imunitar, declanșând probleme de reproducere. În plus, pot avea efecte pe o perioadă lungă de expunere”, susține medicul.

Aruncați merele în descompunere

Cel mai dăunător tip de micotoxină este aflatoxina, care poate provoca complicații grave. Aceasta este produsă de două specii de mucegai – Aspergillus flavus și Aspergillus parasiticus – și poate fi găsită în nuci mucegăite, orez, condimente, uleiuri vegetale și boabe de cacao. Atenție! În doze mari, aflatoxinele pot pune în pericol viața. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, patulina este o altă micotoxină care se poate dezvolta pe merele în descompunere. Dacă este consumată, aceasta poate provoca „greață, tulburări gastrointestinale și vărsături”.

Alimentele mucegăite se vor arunca la gunoi!

Evitați brânza moale, fructele de pădure și pâinea mucegăită

Deși nu toate mucegaiurile sunt atât de periculoase, totuși, dacă sunt consumate, vă pot face să vă simțiți rău. „Pentru ca lucrurile să fie și mai complicate, mucegaiul pe care îl puteți vedea la suprafața alimentelor nu reprezintă întreaga dimensiune a probleme. În acest moment, sporii de mucegai au invadat deja profund produsul.

Mucegaiurile produc structuri microscopice asemănătoare unor fire, numite hife, care se pot răspândi în alimente. Prin urmare, este posibil ca ceea ce este vizibil la suprafață să nu reprezinte întreaga amploare a contaminării cu mucegai. Cu cât alimentul este mai moale, cu atât este mai ușor pentru mucegai să pătrundă la suprafața sa”, avertizează Dr. Fuchs.

„Mucegaiul ar putea fi tăiat și alimentele consumate”

Alimentele cu un conținut ridicat de apă, susține medicul, cum ar fi fructele de pădure suculente, gemul sau chiar brânza moale, încurajează mucegaiul să se extindă mai mult. Pâinea este un alt vinovat, structura sa poroasă permițând dezvoltarea hifelor în ea. Singurul aliment pe care îl puteți mânca chiar dacă este mucegăit este brânza tare.

„Alimentele tari și dense, cum ar fi brânzeturile tari sau fructele și legumele tari, sunt mai rezistente la pătrunderea mucegaiului, astfel încât mucegaiul ar putea fi tăiat și alimentele consumate”, a adăugat acesta. Dr. Fuchs recomandă consumatorilor să taie aproximativ 2,5 cm de mâncare în jurul și sub zona mucegăită. Cu toate acestea, atunci când mucegaiul este folosit în mod special pentru a face un produs, cum ar fi brânza albastră, acesta poate fi consumat în siguranță.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre