Simona Ionescu / Redactor Șef

2024 vine cu un nou val de scumpiri la alimente. Românii vor fi afectați chiar din prima zi

2024 vine cu un nou val de scumpiri la alimente. Românii vor fi afectați chiar din prima zi
Salariile și pensiile mărite s-ar putea să nu folosească românilor, pentru că 2024 vine cu un nou val de scumpiri pentru alimente.

Românii vor avea parte de alte scumpiri la alimente din 2024. Prețul va crește ca urmare a reformei fiscale. Iată pentru ce va trebui să plătim mai mult.

De la 1 ianuarie 2024 vom plăti mai mult pentru alimente. Va crește TVA-ul de la 9% la 19% pentru dulciuri, dar și pentru a lua masa la restaurant. De exemplu, pentru o cutie de bomboane pentru care în acest moment plătiți 25 de lei, veți scoate din buzunar suma de 27,3 lei. De asemenea, va crește TVA-ul de la 5% la 9% și la panouri voltaice, panouri solare termice, pompe de căldură și alte sisteme de încălzire eficiente.

Veți plăti mai mult și pentru țigări

Guvernul vrea să mărească accizele la țigări, alcool și băuturile non-alcoolice

Pe de altă parte, începând cu data de 1 ianuarie 2024, Guvernul a vorbit și despre majorarea accizelor la tutun, alcool, precum și la băuturile non-alcoolice. Adică o doză de băutură carbogazoasă care acum costă 4 lei, va fi vândută cu suma de 4,4 lei. Iar o bere fără alcool care acum costă 15 lei, va costa din 2024 nu mai puțin de 16,5 lei. La tutun și alcool creșterile vor fi de 1-1,5 lei.

TVA-ul la case va crește de la 5% la 9%

Cât veți plăti mai mult dacă vreți să cumpărați o casă

Tot de la 1 ianuarie 2024, TVA-ul pentru imobilele cu un preț sb 600.000 de lei și o suprafață de până la 120 mp, va crește de la 5% la 9%. Acest lucru, spun specialiștii, va duce la creșterea prețului locuințelor cu aproximativ 5000 de euro. Persoanele care fac avans pentru o casă până la sfârșitul lui 2023 vor plăti un TVA de 5%. Pentru locuințele care nu sunt finisate, unde noii proprietari vor trebui să aștepte până să se mute, TVA-ul rămâne de 19%. Specialiștii în domeniu susțin că această modificare va avea un impact important asupra pieței imobiliare.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre