Mierea îi ajută mult pe copiii în viroze. Însă doar dacă e administrată așa. Copilul care tușește poate fi ajutat cu dispozitive de umidificare a aerului și administrând medicamentele prescrise de medic. Există însă studii care arată că mierea poate fi utilă în cazul tusei, dar nu la copiii sub 1 an. Între 1 an și 5 ani este permisă o jumătate de linguriță, iar o linguriță pe zi, între 6 și 12 ani. Totodată, părinții sunt sfătuiți să nu fumeze în proximitatea copilului.
De ce răcim mai degrabă iarna
„Este pentru prima dată când avem o explicație biologică și moleculară cu privire la un factor al răspunsului nostru imunitar înnăscut care pare a fi limitat de temperaturi mai scăzute”, explică dr. rinolog Zara Patel. „Aerul rece este asociat cu o infecție virală crescută, deoarece, în esență, îți pierzi jumătate din imunitate doar prin acea scădere mică a temperaturii”, a arătat și rinologul Benjamin Bleier.
În această perioadă, la nivel național, Unitățile de Primiri Urgențe nu mai fac față numărului mare de copii cu răceli sau infecții respiratorii, astfel că au fost înființate 59 de centre de asistență medicală cu circuite separate, la nivel național, pentru a limita aglomerația Dar, ce e mai rău abia urmează, avertizează medicii. Aceștia se așteaptă ca valul de infecții respiratorii care afectează mai ales copiii să ia amploare. Conform statisticilor, 10% din copiii care ajung la Urgențe au nevoie de oxigen pentru a respira.
Recomandările Ministerului Sănătății în cazul copiilor răciți
Recomandările oficiale sunt ca minorii cu simptome de viroză respiratorie fie evaluați clinic de către medicul de familie și, după caz, clinic, imagistic și biologic de medicii specialiști din centrele de evaluare. Dacă simptomele persistă mai mult de 3-5 zile sau dacă tratamentul administrat nu dă rezultate, medicii de familie vor îndruma copiii către aceste centre de evaluare pediatrică.
„Copiii cu simptomatologie severă sau cei cu factori de risc vor fi direcționați de medicul de familie sau din centrele de evaluare către spital (UPU/CPU). Evaluarea clinică a pacientului pediatric se va realiza în conformitate cu Ghidul «Insuficiența respiratorie acută la sugar – evaluare și tratament imediat», aprobat de Comisia de Pediatrie a Ministerului Sănătății”, transmit oficialii Ministerului.
În București, funcționează două astfel de centre, potrivit listei publicate de Ministerul Sănătății pe pe site-ul său. Este vorba despre Spitalul Clinic de Copii „Victor Gomoiu” și Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și a Copilului „Alessandrescu-Rusescu”. Lista tuturor centrelor din țară poate fi consultată aici.
Specialiștii Ministerului Sănătății recomandă părinților să-i ducă pe copii imediat la medic atunci când febra persistă peste 38 de grade Celsius la copilul mai mic de 3 luni și peste 39 de grade la cei peste 3 luni, sau când copilul respiră cu dificultate, când devine palid, astenic, cu stare generală alterată, când nu reușește să înghită saliva sau să bea lichide din pricina respirației dificile.
Dr. Craiu: Mierea ajută copiii în viroze
Medicul pediatru Mihai Craiu face recomandări pentru îngrijirea copilului cu viroză respiratorie acută la domiciliu, dacă nu se impune internarea. Medicamentele ajută copilul să tolereze boala mai ușor, dar nu-l vindecă mai repede de 7 – 10 zile. Părinții sunt sfătuiți să ofere copilului o hidratare continuă, pentru a-l ajuta să depășească mai ușor boala. Temperatura camerei nu trebuie să depășească 22 de grade Celsius.
Medicamentele pentru febră pot fi paracetamolul, ibuprofenul sau algocalminul. Dr. Craiu atrage atenția că medicamentele împotriva tusei nu se administrează copilului sub 1 an. Copilul care tușește poate fi ajutat cu dispozitive de umidificare a aerului și administrând medicamentele prescrise de medic. Există studii care arată că mierea poate fi utilă în cazul tusei, dar nu la copiii sub 1 an. Între 1 an și 5 ani este permisă o jumătate de linguriță, iar o linguriță pe zi, între 6 și 12 ani.
Remedii naturale împotriva răcelii și tusei, de la Lidia Fecioru
Lidia Fecioru a oferit detalii despre beneficiile unor remedii care vindecă şi calmează tusea. Rețeta presupune să amesteci o ceaşcă de lapte cu o lingurinţă de unt, o linguriţă de miere, un vârf de linguriţă de bicarbonat şi un gălbenuş de ou. Adulții pot pune și un strop de coniac, a explicat vedeta.
Un alt remediu pentru tuse și răceală este dulceaţa de ceapă. Se prepară simplu. Curățați 500 de grame de ceapă, toacați-o mărunt, apoi turnați 400 de grame de zahăr şi un litru de apă. Amestecul se fierbe la foc mic, trei ore. După ce s-a răcit, adăugați 50 de grame de miere. Copiilor li se administrează șase linguriţe pe zi, iar adulții, câte 4 – 6 linguri, înainte de masă cu jumătate de oră. Conform Lidiei Fecioru, tusea trece cam în 3-4 zile cu această rețetă.
O altă rețetă de la bunici include frunza de varză. Înmoaie frunza de varză în apă caldă sau bag-o la cuptorul cu microunde, toarnă niște miere pe ea şi pune-o pe piept, spate și față.
Într-o altă ediție a emisiunii „Adevăruri ascunse”, Lidia Fecioru ne învață cum să ne întărim imunitatea: „Se pune 100 de grame de hrean, 100 de grame de usturoi şi 100 de grame de ceapă, 300 de grame de miere, se amestecă toate la un loc şi se iau trei linguri pe zi. Tratamentul se ia cu jumătate de oră înainte de masă. Acesta se face timp de 14 zile. Leacul creşte imunitatea organismului, dar ajută şi la curăţarea vaselor de sânge craniene, bronşită, tuse. Îl depozităm într-un borcan, în frigider şi luăm câte o lingură de trei ori pe zi”.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook