Simona Ionescu / Redactor Șef

Dr. Michael Schenker, oncologul care dă viață pacienților cu cancer pulmonar metastatic

Dr. Michael Schenker, oncologul care dă viață pacienților cu cancer pulmonar metastatic
Astăzi nu se mai pune semnul egal între metastază și deces. Pacienții, chiar și  cu diagniostice care în trecut îi condamnau la moarte, sunt salvați și reușesc să aibă o viață normală.  Noua medicină face minuni.

Mărturii impresionante vin de la Dr. Michael Schenker, oncologul care dă viață pacienților cu cancer pulmonar metastatic.  Conf. univ. dr. Michael Schenker este directorul medical al Centrului de Oncologie Sf. Nectarie Craiova și președintele Comisiei de Oncologie Ministerul Sănătății.

El a făcut publică experiența celor peste 100 de pacienți cu cancer pulmonar metastatic tratați în clinica sa. Toți au 5-7 ani de supraviețuire de la diagnosticare.  Conf. dr. Michael Schenker a spus povestea uimitoare despre supraviețuirea în cancerul pulmonar în cadrul evenimentului ,,Cancer Survivor 360”,  din seria conferințelor 360 APT.

Dr. Michael Schenker, oncologul care dă viață pacienților

,,Nu mai este în regulă să punem un semn de echivalență, un semn de egal, între cuvântul cancer și deces, pentru că lucrurile nu mai stau chiar așa. Sunt într-adevăr cancere care astăzi sunt tratabile, sunt transformate în boli cronice. Sunt ani de supraviețuire care sunt obținuți cu o calitate de viață bună pentru pacienți care altă dată nu aveau foarte multe resurse de tratament, așa că nu mai trebuie să fim atât de speriați în momentul în care primim un astfel de diagnostic”, a precizat dr. Michael Schenker.

În lume s-au făcut progrese remarcabile în ultimii ani, atât din punct de vedere al terapiilor oncologice, cât și din punct de vedere al metodelor de prevenție, al programelor de screening. Astfel, anii de supraviețuire sunt obținuți cu o calitate bună de viață pentru pacienții cu cancer. Multe dintre tipurile de cancer au beneficiat de terapii noi. Printre acestea se numără cancerul bronhopulmonar, melanomul malign, cancerul prostatei sau cancerul glandei mamare.

Cum au evoluat terapiile

,,Astăzi avem la dispoziție un arsenal terapeutic, pe care în urmă cu câțiva ani nu-l aveam. Trebuie să învățăm să conviețuim cu această boală pentru că aproape toate familiile din lume au cel puțin un membru al familiei, care suferă de un astfel de diagnostic”, a mai spus cunoscutul oncolog.

În prezent există molecule noi în domeniul oncologiei, înregistrate în ultimii ani de către FDA și EMA. În plus, există și teste moleculare care prezic răspunsul la terapii. ,,La începutul anilor 2000 dacă reușeam să trecem de un an, un an și jumătate de supraviețuire al unui pacient cu cancer pulmonar avansat, era foarte bine”, a afirmat conf. dr. Michael Schenker.

Acesta a dezvăluit că are peste 100 de pacienți cu cancer pulmonar tratați care au între 5 și 7 ani de la diagnosticul bolii metastatice. Ei  reprezintă 20-25 la sută din pacienții cu un diagnostic grav.

,,Acești pacienți au beneficiat la momentul respectiv, în 2014-2016, de existența unor studii clinice, care le-au permis să acceseze terapii, care astăzi sunt deja standard of care. Studiile clinice, fără doar și poate reprezintă una dintre posibilitățile cele mai bune de a crește supraviețuirea pacienților pe care îi tratezi, deoarece știm că în aceste studii clinice internaționale pacienții primesc obligatoriu cel mai bun standard of care și o terapie nouă, care poate să aducă îmbunătățiri semnificative supraviețuirii”, a mai spus dr. Michael Schenker.

„Cercetarea clinică oncologică trebuie extinsă național”

Președintele Comisiei de Oncologie din Ministerul Sănătății crede că infrastructura și resursa umana adresată cercetării clinice trebuie extinse foarte mult la nivelul țării. Îmbunătățirea segmentului de cercetare în cadrul Planului Național de Cancer este foarte importantă, spune dr. Schenker.

Potrivit oncologului, sunt progrese extraordinare pentru cancerul pulmonar. ,,În primul rând pentru acei pacienți care au mutații genetice care pot fi țintite cu terapii care deja există și sunt chiar și la îndemâna noastră. Și de asemenea, o altă parte de pacienți care răspund foarte bine la imunoterapie, deja există biomarkeri care pot prezice acest lucru.

Mai mult de jumătate din  pacienții cu cancer pulmonar avansat, metastazat, nonmicrocelular, au o supraviețuire îmbunătățită clar față de începutul anilor 2000, dar totuși mică. Probabil că și pentru acești pacienți va exista o soluție în viitorul apropiat”, a explicat conf. dr. Michael Schenker, conform 360medical.ro.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre