Potrivit Oliviei Wigzell, șefa interimară a agenției suedeze de sănătate publică, persoana infectată a solicitat îngrijiri medicale în zona Stockholm. OMS a anunțat epidemie de variola maimuței și spune că mpox este o urgență de sănătate publică de interes internațional.
Cum se transmite acest virus
„Persoana afectată a fost, de asemenea, infectată în timpul unei șederi într-o zonă din Africa unde există un focar mare de mpox Clade 1”, a declarat într-o conferință de presă. Mpox, cunoscut anterior sub numele de monkeypox, se transmite prin contact sexual, de la animal la om sau prin vorbirea sau respirația în apropierea unei alte persoane.
Un aperitiv fabulos: pâine umplută
Afecțiunea provoacă simptome asemănătoare gripei, leziuni cutanate și poate fi fatală, patru din 100 de cazuri ducând la deces. Este cel mai frecvent întâlnită în pădurile tropicale din Africa de Vest și Centrală și se înregistrează mii de infecții în fiecare an.
Focare de mpox care au loc simultan
În prezent, există o serie de focare de mpox care au loc simultan și care sunt parțial alimentate de tipul mai nou și mai grav de Clade 1b, identificat în septembrie anul trecut. Există două tipuri de Clade 1, iar cazul din Suedia a fost identificat ca fiind Clade 1b.
De când mpox Clade 1b a fost observat pentru prima dată în Republica Democrată Congo, au fost confirmate cazuri în Burundi, Kenya și Rwanda, înainte de noul caz identificat în Suedia. OMS a declarat că are o colaborare activă cu autoritățile sanitare suedeze cu privire la „modul optim de gestionare a primului caz confirmat de mpox Clade 1b”.
Aceasta a îndemnat alte țări să acționeze rapid și transparent, la fel ca Suedia, deoarece este probabil să apară alte „cazuri importate de Clade 1 în regiunea europeană în următoarele zile și săptămâni”. Agenția suedeză de sănătate publică a declarat că epidemia a fost probabil legată de „o creștere mai mare a unei evoluții mai severe a bolii și o mortalitate mai mare”.
„Răspândirea ar putea fi mai mare decât am știut ieri”
Dr. Jonas Albarnaz, specializat în virusurile pox la Institutul Pirbright, a declarat că primul caz din afara Africii este îngrijorător, deoarece înseamnă că răspândirea „ar putea fi mai mare decât am știut ieri”.
Dr. Brian Ferguson, profesor asociat de imunologie la Universitatea din Cambridge, a fost de acord că este „în mod clar o evoluție îngrijorătoare”, dar nesurprinzătoare având în vedere gravitatea și răspândirea epidemiei în Africa.
Vaccinurile sunt disponibile pentru cei care prezintă cel mai mare risc sau care au fost în contact strâns cu o persoană infectată, însă mulți experți se tem că nu există suficiente vaccinuri sau fonduri pentru a ajunge la persoanele care au cea mai mare nevoie de ele.
„În prezent, nu există mecanisme care să împiedice apariția cazurilor importate de mpox”
Rata mortalității cauzate de varianta Clade 1b în Suedia nu va fi la fel de ridicată ca cea observată în unele părți ale Africii, datorită asistenței medicale în Europa. Cu toate acestea, dr. Ferguson a declarat că este probabil să apară și alte cazuri în Europa și în alte părți ale lumii „deoarece în prezent nu există mecanisme care să împiedice apariția cazurilor importate de mpox”.
Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor a declarat că simptomele apar de obicei la 6-13 zile după infectare, prin febră și dureri de cap, erupții cutanate sau răni și dureri musculare.
Majoritatea persoanelor au prezentat simptome ușoare până la moderate, urmate de o recuperare completă, însă persoanele imunocompromise au fost expuse unui risc mai mare. Cel puțin 450 de persoane au murit în timpul unui focar inițial în Republica Democrată Congo, iar boala s-a răspândit de atunci în zone din Africa Centrală și de Est.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook