Simona Ionescu / Redactor Șef

E simplu să arăți ca un model. Ponturi și sfaturi de la campioana europeană Bikini – Fitness: 5 moduri prin care poți scăpa de grăsimea de pe abdomen

E simplu să arăți ca un model. Ponturi și sfaturi de la campioana europeană Bikini – Fitness: 5 moduri prin care poți scăpa de grăsimea de pe abdomen
La 23 de ani, Narcisa Martin a devenit campioana europeană la categoria Bikini – Fitness. Campioana a decis să vină în sprijinul tuturor femeilor ( și nu numai) care doresc să arate impecabil și să fie mândre de corpul lor, bucurându-se de o stare de sănătate, prin intermediul unei rubrici noi pe care o lansă la Rețete și vedete.

Narcisa Martin trăiește la Timișoara și activează ca antrenor personal și instructor de fitness la Smartfit Studio, una din cele mai mari săli de sport din oraș. Preocupată în egală măsură de sport și sănătate, ea studiază nutriția, urmând ca la absolvirea cursurilor să devină consultant în Nutriție Generală.

Indiferent că e vară sau iarnă, ne dorim un abdomen cât mai plat. De ce ni se pare atât de dificil să scăpăm de grăsimea de pe abdomen?

De cele mai multe ori avem impresia că facem ceea ce trebuie, însă internetul ne poate pune piedici în cele mai ciudate moduri, câteodată chiar grele sau costisitoare, de a arde grăsimea de pe abdomen. Sfatul antrenoarei: „poți arunca folia alimentară, toate corsetele și că nu mai trebuie să cumperi pastile și ceaiuri ciudate de pe internet!  Ca să înțelegem de ce nu funcționează aceste metode, trebuie să înțelegem cum funcționează organismul nostru.

Grăsimea nu este rea în sine, doar excesul poate deveni periculos. Rolul ei principal este de a proteja organismul și organele interne, de a păstra temperatura corpului și de a menține sănătatea sistemului hormonal, mai ales la femei. Aceasta este de două feluri: esențială și depozitată. Grăsimea esențială se găsește în măduva osoasă, țesutul osos și organe. Aceasta nu este disponibilă ca și rezervă energetică. Însă grăsimea din depozite este cea pe care o folosim ca și energie atunci când corpul are nevoie de ea”.

În continuare, consultanta noastră ne arată, pas cu pas, cinci metode de real ajutor pentru a reduce circumferința taliei, scăpând de grăsimea inestetică și nesănătoasă de pe abdomen. Este vorba aproae exclusiv de deficitul caloric.

Cuvintele magice: deficitul caloric

„Orice aliment îmi aduce un număr de calorii – care sunt folosite ca prim combustibil pentru energie. Trebuie să oferim organismului nostru mai puține calorii din alimentație decât numărul de calorii pe care le consumă într-o zi obișnuită. Asta înseamnă mai puțin combustibil, deci mai puțină energie la îndemână, pentru a-l obliga să se folosească de energia stocată în depozite, mai exact din grăsimea depozitată.

Menținând un deficit caloric, organismul va elibera grăsimea din celulele adipoase și o va transporta către mitocondrii, celulele generatoare de energie. În aceste celule grăsimea este “topită” și transformată în energie. Mai pe scurt deficitul caloric înseamnă să mănânci mai puțin decât consumi energetic”, arată Narcisa Martin, campioana europeană Bikini Fitness 2022.

Consumă alimente slab calorice

Spuneam că fiecare aliment vine la pachet cu un număr de calorii. Pentru a reuși să menținem un deficit caloric, trebuie să ne confruntăm cu senzația de foame. Și ca această senzație să fie cât mai ușor de suportat, o bună tactică e să încercăm să mâncăm sățios. Putem introduce în alimentația noastră alimente precum:

Salate: salată verde, salată iceberg, kale, baby spanac, valeriană, rucola;

Legume precum: roșii, castraveți, brocoli, conopidă, varză, sparanghel, pătrunjel, țelină, sfeclă roșie, ciuperci, dovlecei;

Fructe de pădure: afine, mure, zmeură, căpșune;

Fructe precum: grapefruit, pepene verde, kiwi;

Konjac

Mănâncă mai puține grăsimi trans

Grăsimile pe care le mâncăm sunt și ele de mai multe feluri: saturate, monosaturate și polinesaturate.  Acizii grași trans sunt grăsimi nesaturate. Acest tip de grăsime poate fi naturală sau artificială. Găsim acizi grași trans naturali în alimentele ce provin de la animale, cum ar fi carnea și produsele lactate.

Însă grăsimile trans artificiale sunt produse printr-un procedeu chimic, numit hidrogenare. Aceste grăsimi sunt folosite la producerea alimentelor și au rol de a le menține mai proaspete mai mult timp și chiar mai apetisante. Găsim aceste grăsimi în alimente precum: prăjituri, fursecuri, biscuiți, foietaje, plăcinte, diferite alte aluaturi, ciocolată, diferite creme pentru prăjituri, chips-uri, popcorn, sărățele, covrigei, semipreparate congelate.

De exemplu în loc să alegi la micul dejun niște biscuiți cu ciocolată, alege un iaurt în care să adaugi niște fulgi de ovăz sau de porumb și semințe de dovleac. În loc să alegi la o gustare un foietaj dulce sau sărat, alege o lipie cu hummus sau guacamole făcute în casă.

Hidratează-te

Apa intră în foarte multe procese din organism, ajută la digestie, la asimilare nutrienților și eliminarea materiilor nefolositoare. De asemenea apa ajută și la transmiterea impulsurilor nervoase și la contracțiile musculare. De obicei în prima fază a scăderii în greutate se pierde o parte din apa din organism. Este foarte important să ne asigurăm aportul zilnic de apă, pentru a evita deshidratarea în această perioadă.

De multe ori se poate confunda senzația de foame cu cea de sete și evident, recurgem la „ronțăieli”. Înainte de a ceda tentațiilor bea mai înâi un pahar cu apă și cu siguranță va dispărea senzația de foame.

Mergi pe jos mai mult / Fă plimbări

Am vorbit la primul punct despre deficitul caloric. Acesta nu se creează doar din mâncat mai puțin. Deficitul caloric se poate crea și prin creșterea efortului fizic, mai exact prin consumarea energiei. Așadar cu cât obișnuiesc să merg mai mult, cu atât voi consuma mai multe calorii, ceea ce înseamnă un deficit caloric mai mare.

Pe lângă asta, mersul pe jos într-un pas alert vine și cu beneficii asupra sistemului cardio-respirator și cu efecte pozitive asupra creierului. Te vei simți mai relaxată, mai optimistă și întreaga stare de spirit va fi îmbunătățită.

Bonus: poți consuma alimente cu efect termogenic

Efectul termogenic al alimentelor se referă la cantitatea de calorii consumată de organism pentru digestie, absorbție, pentru transportul și depozitarea nutrienților în organism. Da, ai înțeles bine, corpul tău consumă energie chiar atunci când mănânci! Vestea bună e că unele alimente au un efect termogenic mai mare, practic mănânci și slăbești.

Adaugă în alimentația ta din următoarele alimente: ovăz, quinoa, năut, pui și curcan, semințe de dovleac și de in, migdale și nuci, broccoli, sparanghel, conopidă, afine, zmeură, căpșune. Există și condimente care cresc temperatura organismului, dar au și efecte antioxidante și/sau antiinflamatoare. Printre acestea se enumără turmericul, scorțișoara, ghimbirul, piperul și chimenul.

„În concluzie, nu există metode miraculoase care să te scape de grăsimea de pe abdomen peste noapte. Trebuie să fim constante cu micile schimbări pozitive pe care le aducem în stilul de viață de zi cu zi. Indiferent de progresul fiecăreia, important este să nu ne dăm bătute!”, mai atrage atenția Narcisa Martin.

Sursa foto: Facebook, Pixabay

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre