Dar beneficiile acestui fruct sfânt nu se opresc aici. Pentru că rodiile sunt cel mai bun prieten al rinichilor și inimii și stimulează sistemul imunitar. Rodiile sunt interzise, însă, pacienților oncologici, care fac tratament medicamentos, recomandă medicii specialiști.
Excelentă sursă de antioxidanți
Rodiile sunt o bogăție de antioxidanți polifenoli, susține Maggie Moon, MS, RD, șef al comunicării nutriționale pentru POM Wonderful.
„Polifenolii sunt o clasă de compuși vegetali bioactivi cu proprietăți antioxidante cunoscute pentru a combate moleculele instabile care pot provoca daune celulelor tale în timp. Aceste molecule dăunătoare se numesc radicali liberi”, spune specialistul.
Acestea conțin antociani, care sunt un tip de flavonoide (una dintre cele două clase de polifenoli). Cercetările arată că antocianii pot fi asociați cu o serie de beneficii potențiale pentru sănătate, cum ar fi scăderea tensiunii arteriale și încetinirea creșterii cancerului. Antocianinele sunt cele care dau rodiilor acea frumoasă culoare rubinie și cu cât fructul este mai profund colorat, cu atât conține mai mulți antioxidanți.
Sursă bogată de fibre
Potrivit Departamentului de Agricultură al SUA, rodia oferă patru grame de fibre/porție. Asta înseamnă aproape 15% din valoarea zilnică de fibre recomandată pentru adulți în aproximativ o jumătate de cană cu fruct. Fibrele ajută sistemul digestiv să fie sănătos și susțin un nivel stabil al zahărului din sânge.
O bogăție de vitamina C
De asemenea rodiile sunt o sursă excelentă de vitamina C, un ajutor prețios în multe procese esențiale ale organismului, cum ar fi metabolismul proteinelor, sinteza colagenului și producția de neurotransmițători. De asemenea, ajută la funcționarea sistemului imunitar și ajută la absorbția fierului non-hem (care se găsește în sursele de fier pe bază de plante).
Țin inflamațiile departe
Potrivit lui Kelsey Lorencz, RDN, consilier de nutriție, un alt beneficiu al antioxidanților care se găsesc în rodii și în sucul de rodie este reducerea potențială a inflamației din organism. „Studiile au constatat că un consum regulat de suc de rodie poate reduce markerii inflamației, cum ar fi Interlukin-6 și proteina C-reactivă”, spune Lorencz. Inflamația cronică este un precursor al mai multor boli, inclusiv al bolilor de inimă și al diabetului, de aceea e bine să includeți aceste fructe în dietă.
Contribuie la îmbunătățirea sănătății inimii
Cercetările arată și faptul că sucul de rodii ajută la scăderea tensiunii arteriale, oferind efecte protectoare pentru cei cu boli de inimă. „Într-un studiu clinic, pacienții cu afecțiuni cardiace care au băut zilnic o cană cu suc de rodie au înregistrat o scădere a durerilor toracice”. Și tot rodiile oferă o sursă bună de potasiu, un electrolit important pentru buna funcționare a mușchilor, creierului și reglarea ritmului cardiac.
Rodiile previn apariția pietrelor la rinichi
Studiile arată că pietrele la rinichi pot să apară la orice persoană, la orice vârstă, iar dacă nu sunt tratate la timp duc la complicații renale grave. Pentru a preîntâmpina apariția acestora, rodiile sunt excelente. Un studiu arată că sunt buni aliați în prevenirea apariției pietrelor la rinichi datorită fitofenolilor dietetici antioxidanți.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook