Medicii raportează că pacientului, care a fost diagnosticat cu HIV în 2012, i s-a prescris o combinație deosebit de agresivă de medicamente antiretrovirale (ARV) și nicotinamidă (vitamina B3), care a durat 48 de săptămâni. La un an după finalizarea tratamentului, testul HIV a ieșit negativ.
Dr. Ricardo Diaz de la Universitatea din São Paulo din Brazilia, care a condus studiul, a declarat pentru revista Science: ”Nu putem căuta în întregul corp, dar dovezile solide ne spun că nu mai sunt celule infectate. Cred că este foarte promițător. Acest pacient este posibil să fie vindecat”. Cercetătorii nu vor însă să se lanseze în promisiuni de salvare. Alți patru pacienți care au fost tratați cu exact același cocktail medicamentos nu au prezentat efecte pozitive.
Un aperitiv fabulos: pâine umplută
Povestea pacientului este ”remarcabilă”, spune Steven Deeks, un clinician HIV / SIDA de la Universitatea din California, San Francisco, care nu a fost implicat în acest studiu. Dar el și alții, inclusiv liderii studiului, avertizează că încă nu se poate vorbi de un succes în adevăratul sens al cuvântului. Majoritatea persoanelor care au rezultate în urma tratamentului, și îl opresc, cunosc o revenire agravantă a bolii.
Singurii pacienți vindecați până acum au suferit transplanturi de măduvă
Cazul pacientului de la São Paulo e unic, în sensul că, la un an de la finalizarea tratamentului, nu a înregistrat un recul. Până acum, în lume, se cunosc doar două persoane care s-au vindecat de infecțiile cu HIV: americanul Timothy Ray Brown și un bărbat din Londra, care a solicitat să rămână anonim.
De ce o invidiază toate femeile pe soția lui Florin Dumitrescu
Un sfert din mamele minore din UE sunt românce
Ambii au suferit transplanturi de măduvă osoasă ca parte a unui tratament pentru cancer. Aceste intervenții le-au oferit practic noi sisteme imunitare care rezistă infecției cu virusul. Dar transplanturile de măduvă sunt intervenții costisitoare, complicate, care pot avea efecte secundare grave, ceea ce le face un remediu nepractic pentru 38 de milioane de oameni care trăiesc acum cu virusul SIDA.
HIV a infectat peste 75 de milioane de oameni și a ucis aproape 33 de milioane de la începerea epidemiei de SIDA, în anii ’80. În țările civilizate, pacienții au acces gratuit la medicamente și țîn astfel boală sub control.
De ce foarte greu de anihilat HIV
HIV s-a dovedit deosebit de dificil de eliminat, deoarece virusul își țese materialul genetic în cromozomi umani, unde poate sta în stare latentă, scăpând de supravegherea imună care elimină de obicei invadatorii străini. Aceste celule infectate pot persista în tăcere, poate la nesfârșit, deoarece au proprietăți asemănătoare celulelor stem și pot face clone din ele.
Cercetătorii au dezvoltat mai multe strategii de ”spălare” a rezervoarelor de celule care adăpostesc infecții latente cu HIV, dar niciuna nu s-a dovedit eficientă. Un astfel de procedeu a fost aplicat asupra bărbatului din São Paulo și a altor patru pacienți. Cea mai agresivă abordare de până acum, a adăugat două ARV suplimentare la cele trei pe care le luau deja. Pe lângă această „intensificare”, grupul de studiu a primit nicotinamidă, care, în teorie, poate produce celule infectate pentru a „trezi” virusul latent.
Atunci când celulele HIV noi sunt ”trezite” ele se autodistrug sau sunt vulnerabile la atacul imunitar. După 48 de săptămâni pe acest program intensificat, cei cinci participanți la proces s-au întors la regimul lor regulat de trei medicamente, timp de 3 ani, după care au oprit tot tratamentul. În cazul a patru din ei virusul a recidivat rapid. Dar pacientul din São Paulo are deja 66 de săptămâni, fără semne de a fi infectat.
Testele sensibile care detectează materialul genetic viral nu au găsit HIV în sângele său. Un test și mai sensibil, care i-a amestecat sângele cu celulele susceptibile la infecția cu HIV, nu a produs celule nou infectate. În mod intrigant, în perioada de intensificare cu nicotinamidă, acest bărbat a fost singurul dintre cei cinci care au detectat de două ori virusul la testele de sânge standard.
Pentru Diaz, acest lucru sugerează că celulele infectate recent au fost trezite, ceea ce a dus la producerea de antivirale. ”Încerc să fiu un avocat al diavolului, dar în acest caz sunt optimist”, spune dr. Diaz. Poate că această strategie nu este bună pentru toată lumea, deoarece a funcționat doar într-unul din cinci aici. Dar poate a scăpat de virus. Nu știu. Cred că este o posibilitate”.
Sursa foto: Pixabay / padrian
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook