Simona Ionescu / Redactor Șef

Inteligența de la mamă, puterea de la tată. Ce spun studiile despre moștenirea genetică

Inteligența de la mamă, puterea de la tată. Ce spun studiile despre moștenirea genetică
Rezultatele studiilor ar putea supăra bărbații, mai ales cei care au copii, însa ele se bazează pe cercetări aprofundate. Oamenii de știinţă arată în Psychology Spot că ne naștem cu  gene care funcţionează diferit, în funcţie de provenienţă (de la mamă sau de la tată).

Când vine vorba despre inteligenţă, lucrurile sunt clare: genele sunt transmise de către mamă. Un copil are şanse mai mari să moştenească inteligenţa de la mamă deoarece aceasta are doi cromozomi X, iar tatăl are un X şi un Y.

Consiliul de Cercetări Medicale din cadrul Departamentului de Știinţe Sociale și Sănătate Publică din Glasgow (Scoţia), a efectuat un studiu în acest sens. Au fost intervievați 12.686 de tineri cu vârste între 14 și 22 de ani. Studiul a fost desfășurat anual, începând din 1994.

Deși inteligența ține și de educație, rasă ori statut socio-economic, echipa de cercetare a descoperit altceva. Și anume, că  elementul hotărâtor al inteligenţei copiilor a fost IQ-ul mamei.

Subiectul a fost cercetat și de către Universitatea Cambrige (Marea Britanie) înca din anul 1984. Cercetătorii spuneau atunci că genele materne dau mai multă substanţă creierului, determinând mai bine inteligenţa. În 1984  se foloseau șoareci de laborator pe post de cobai pentru testarea inteligenței. S-a descoperit că şoarecii care au moștenit mai multe gene de la mamă erau mai slabi corporal, dar aveau creierul mai puternic.

Lucrurile stăteau invers, dacă predominau cromozomii masculini. Acest studiu a condus la cercetarea din Scoţia şi la dovada că un copil moşteneşte  inteligenţa în proporţie de 40% – 60% de la părinţi. Restul inteligenței trebuie stimulată prin mediu, educaţie şi ambiţie.

Ce au descoperit americanii

Cercetătorii de la Universitatea din Washington au constatat că există o legătură emoţională certă între mamă și copil. Aceasta este esenţială pentru dezvoltarea anumitor părţi ale creierului. Au fost analizate relaţiile unui grup de mame cu copiii lor timp de șapte ani.  Acei copii care au fost împliniţi din punct de vedere emoţional aveau hipocampul cu până la 13% mai mare decât copiii cu mame care au fost distante.

Cercetătorii au subliniat însă faptul că o serie întreagă de alte trăsături determinate de gene pot fi moștenite de la tată. De exemplu: intuiţia și emoţiile. Acestea sunt  cheia pentru un nivel ridicat al inteligenţei. IQ-ul de la naştere este important dar nu decisiv, dat fiind faptul că se poate dezvolta mereu.

Sursa foto: Pixabay / smpratt90

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre