Simona Ionescu / Redactor Șef

Mâncați zilnic afine și scăpați de infecții

Mâncați zilnic afine și scăpați de infecții
S-au copt afinele de grădină! Cu un conținut important de antioxidanți, afinele sunt fructe ce nu ar trebui să lipsească din alimentația zilnică, indiferent că sunt consumate proaspete, congelate, sau sub formă de ceai.

Grădinile gospodarilor sunt pline de afine coapte. Nutriționiștii și medicii recomandă să consumăm zilnic acest fructa care au numeroase beneficii pentru sănătate.

Aceste fructe mici și pline de puteri vindecătoare sunt extrem de bogate în antioxidanți  și vitamina C, esențiale pentru un sistem imunitar puternic și pentru lupta cu toxinele din mediu. Pe lângă acestea, afinele conțin și vitamine din complexul B, vitaminele A și E, vitamina K, fier, calciu, mangan, zinc, fosfor, seleniu și cupru. Datorită acestui mix unic de vitamine și minerale, afinele pot fi numite unele dintre cele mai sănătoase fructe pe care le putem include în dietă.

Nutriționiștii recomandă să consumăm afine cel puțin de 2-3 ori pe săptămână, în plin sezon. Avantajul este că le poți combina cu aproape orice: sucuri sau smoothie, deserturi, salate de fructe, salate cu legume și brânzeturi, în iaurt alături de tărâțe sau le poți mânca pur și simplu crude, că gustare între mese.

De ce să mâncăm afine

Afinul (vaccinium myrtillus) denumit popular afin de munte, afin negru, asine, coacază, cucuzie, pomușoară, este un arbust ce poate fi întâlnit în Europa, nordul Asiei, Groenlanda, vestul Canadei și vestul Statelor Unite.

Afinul de pădure înflorește în lunile mai-iunie. Are fructe mici, de culoare închisă, albastru spre negru, zemoase, cu gust plăcut dulce acrișor. Frunzele se recoltează de la sfâșitul lunii mai până în septembrie, iar fructele din luna iulie până în septembrie.

Frunzele conțin: tanin, arbutină, hidrochinonă, mirtilină, neomirtilină. Ele au proprietate antibiotic și acționează favorabil în tulburări de circulație, diabet, boli hepatice, boli urinare, boli reumatismale, gută, sub formă de ceaiuri sau infuzii.

Fructele conțin antioxidanți numiți antocianină, vitamina C, vitamine din complexul B, vitamina E, vitamina A, cupru, seleniu, zinc, fier, calciu, mangan, vitamina K, vitamina E, fosfor și seleniu tanin, pectine, mirtilină (un echivalent vegetal al insulinei), zaharuri, acizi organici (citric, malic, oxalic, succinic, lactic). Proprietățile afinelor se mențin chiar și după ce fructele sunt uscate.

Frunzele și fructele de afin au proprietăți astringente datorită taninului. Au activitate antibacteriană, modificând favorabil flora patogenă intestinală, și antidiareică.

Afine. Beneficii pentru sănătate

  • Fructele de afin acționează favorabil în enterocolite, diaree, hemoroizi, oxiuroză, tulburări ale acuității vizuale, cistite, stări inflamatorii ale aparatului respirator sau digestiv, ateroscreloză.
  • Ajută în tratarea faringitei, stomatitei, candidozei bucale și aftei, prin gargara cu suc sau tinctură diluată de afine. Se fac clisme în caz de hemoroizi cu infuzie de afine, scrie sfatulmedicului.ro.
  • Datorită proprietăților antiseptice și antibacteriene se utilizează și în caz de eczeme sau cuperoze.
  • Afinele contribuie la diminuarea grăsimii din zona abdomenului. Un nou studiu de specialitate sugerează că afinele pot ajuta la reducerea factorilor de risc din cauza cărora se acumulează grăsime în zona abdominală și astfel poate să scadă probabilitatea apariției bolilor cardiovasculare și a sindromului metabolic.
  • Afinele conțin flavonoide care ajută la îmbunătățirea memoriei și a funcțiilor cognitive, cum ar fi: capacitatea de a lua decizii, motivarea, înțelegerea generală și funcția de retenție. În plus, consumul regulat de flavonoide reprezintă un real sprijin pentru încetinirea procesului de îmbătrânire. Flavonoidele din afine oferă organismului protecția necesară împotriva tulburărilor neurologice, cum ar fi Alzheimer sau Parkinson.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre