Simona Ionescu / Redactor Șef

Măsuri noi din cauza pandemiei. Certificatul verde, obligatoriu și în România

Măsuri noi din cauza pandemiei. Certificatul verde, obligatoriu și în România
Pandemia este departe de a se stinge. Numărul cazurilor de îmbolnăvește crește de la o zi la alta. Autoritățile din România au stabilit noi reguli de restricție. Printre altele, certificatul verde, obligatoriu și în România. Unde se vor aplica noile măsuri.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a hotărât ca certificatul verde să fie obligatoriu în România. Nu peste tot, doar în zonele în care incidența COVID -19 va fi de 3 la mia de locuitori. Totuși, nu uitați de celelalte măsuri de prevenție.

Certificatul verde, obligatoriu și în România

Certificatul verde va fi obligatoriu la intrarea în restaurante, cinematografe, cafenele, săli de cinematografe, mall-uri, la nunți și botezuri.

„În loc să închidem anumite localuri, ideea e să se intre în aceste localuri pe baza acestui certificat. Este o măsură pentru a limita impactul economic al pandemiei. Bineînțeles, mai sunt și alte condiții. Organizarea de conferințe, congrese, dacă te duci în anumite locații în spații închise, să folosești această modalitate de verificare.

Există aplicație care se descarcă de pe internet și permite prin telefon să verifici certificatul unei persoane fără să stochezi datele persoanei. Aceasta este soluția pe care o folosesc mai multe țări europene déjà. Este una dintre soluțiile care pot sprijini limitarea închiderii totale a unor activități economice.

A fost o discuție cu colegii de la STS și au explicat că aplicația este valabilă, poate să fie folosită. Mi se pare că e aceeași aplicație care o folosesc și francezii, pentru că e același concept al certificatului verde. Aplicația poate citi orice certificat verde european, nu numai pe cel românesc”. Acestea au fost explicațiile lui Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Modificările propuse de CNSU

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința de astăzi, 16 septembrie 2021,  Hotărârea numărul 70. Se propune stabilirea unor măsuri necesare în contextul pandemiei de COVID-19.

Principalele modificări propuse

 • Permiterea desfășurării unor activități din anumite domenii economice, dacă incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori, doar pentru persoanele vaccinate, testate sau trecute prin boală. Astfel:
 • Competițiile sportive organizate în spații închise sau deschise, se pot desfășura cu participarea spectatorilor până la 30% din capacitatea maximă a spațiului. Dar, cu purtarea măștii de protecție și asigurarea unei distanțe de minimum 1 metru între spectatori.
 • Activitatea în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte se pot desfășura cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului. Cu purtarea măștii de protecție.
 • Organizarea și desfășurarea în spații deschise a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale poate fi realizată cu participarea a cel mult 1.000 de spectator. Cu purtarea măștii de protecție.
 • Evenimentele private în spații închise (nunți, botezuri), în saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente se pot desfășura cu participarea a maximum 200 de personae. Cu asigurarea unei suprafețe de min 2 mp pentru fiecare persoană.
 • Organizarea de cursuri de instruire și workshop-uri poate fi realizată cu participarea unui număr de maximum 150 de persoane în spații închise. Sau maximum 200 de persoane în spații deschise, cu purtarea măștii de protecție și asigurarea unei suprafețe de min 2 mp pentru fiecare persoană.
 • Organizarea de conferințe în spații închise poate fi realizată cu participarea unui număr de maximum 150 de persoane, cu purtarea măștii de protecție. Plus, asigurarea unei suprafețe de min 2 mp pentru fiecare persoană.

Localurile, la maximum 50% din capacitate

Organizarea de mitinguri și demonstrații poate fi realizată cu participarea unui număr de maximum 100 de persoane, cu respectarea anumitor măsuri.

 • Activitatea restaurantelor și cafenelelor, în spații închise, se poate desfășura în intervalul orar 5.00-2.00 până la 50% din capacitatea maximă a spațiului;
 • Activitatea sălilor de sport/fitness în spații închise, poate fi realizată cu participarea persoanelor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului. Cu asigurarea unei suprafețe de min 7 mp pentru fiecare persoană.
 • Activitatea operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc poate fi realizată cu participarea persoanelor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului.
 • Activitatea operatorilor economici care administrează locuri de joacă pentru copii în spații închise poate fi realizată în intervalul orar 5.00-24.00 până la 50% din capacitatea maximă a spațiului.
 • Activitatea piscinelor interioare poate fi realizată până la 50% din capacitatea maximă a spațiului.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre