Simona Ionescu / Redactor Șef

Menstruația abundentă poate ascunde boli grave. Nu treceți nepăsătoare peste acest subiect!

Menstruația abundentă poate ascunde boli grave. Nu treceți nepăsătoare peste acest subiect!
Multe femei au menstruația foarte abundentă, dar nu dau mare atenție acestui aspect. Se complac în situație și spun că așa e felul lor. Nimic mai greșit, avertizează medicii ginecologi. Menoragia sau menstruația abundentă poate ascunde boli foarte grave pe care va trebui să le tratați.

Menoragia sau menstruația abundentă poate ascunde mai multe probleme. Sunt mai mulți factori care duc la o menstruație abundentă. Potrivit medicilor ginecologi, principalele cazuri care duc la menoragie sunt:

În unele cazuri, motivul sângerării abundente nu este cunoscut. Există însă o serie de factori care cauzează menoragia:

Disfuncțiile ovariene

Dacă ovarele nu eliberează ovocitul (nu ovulează) în cadrul unui ciclu menstrual (condiţie numită anovulație), organismul nu produce hormonul progesteron așa cum ar trebui într-un ciclu normal. Acest lucru determină apariția dezechilibrului hormonal și a menstruației abundente.

Fibromul uterin

Fibromul uterin este o formațiune beningnă (non-canceroasă), care apare, de regulă, în perioada fertilă a femeii şi determină sângerări abundente și prelungite.

Dezechilibre hormonale

Dacă apare un dezechilibru hormonal, endometrul se dezvoltă în exces, ceea ce determină o menstruație abundentă și prelungită. Există o serie de cauze ale dezechilibrelor hormonale printre care se numără sindromul de ovare polichistice, obezitatea, rezistența la insulină sau afecțiunile tiroidiene, spun medicii ginecologi.

Polipii

Sunt mici formațiuni tumorale benigne, care se dezvoltă în interiorul uterului. Existența acestora poate duce la menstruație abundentă, dar și prelungită, de cel puțin șase-șapte zile.

Un avort spontan

Multe femei sunt însărcinate și nu știu. O menstruație întârziată, abundentă, poate fi provocată de un avort spontan.

Cancer

Din păcate da, menstruațiile abundente și prelungite pot avertiza, câteodată, prezența unui cancet uterin sau cervical, mai ales dacă femeia se află la menopauză. Tocmai de aceea este extrem de important ca, măcar o dată pe an, să mergeți la ginecolog și să faceți un test Babeș-Papanicolau.

Cum poate fi oprită menstruația abundentă

Există mai multe metode de a micșora fluxul menstrual, de la medicamente până la intervenții chirurgicale. Însă, cel mai indicat pentru a vă da aceste sfaturi medicale este doar medicul ginecolog.

Nu toate cazurile de menoragie pot fi prevenite, dar consultul medical este foarte important pentru un diagnostic clar și un tratament corect, astfel încât sângerarea abundentă să nu afecteze calitatea vieții, avertizează medicul Ioana Viriginia Vasile, medic specialist în obstretică și ginecologie, la Medlife.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre