Milioane de români ar trebui să se abțină de la a o consuma. Este vorba de persoanele care suferă de afecțiuni de ficat, rinichi, pancreas ori cardio-vasculare.
Profesorul Gheorghe Mencinicopschi atrage atenția că pentru aceste categorii de persoane, carnea de miel este un adevărat pericol. Specialistul explică faptul că nu oricine poate consuma preparate bazate pe carne de miel. Aceasta este contraindicate pentru acele persoane care au probleme cu ficatul, rinichii, pancreasul ori afecțiuni cardio-vasculare.
Carnea de miel e greu digerabilă din motive clare
Carnea de miel conţine mai multe purine. Acestea sunt substanţe care formează acidul uric în organism. Acumularea de acid uric în exces şi imposibilitatea eliminării lui cauzează gută şi creşte riscul formării pietrelor la rinichi. În plus, carnea de miel, este foarte calorică, mult mai bogată în grăsimi decât carnea de vițel.
Drept urmare, celor care doresc să consume miel, nutriționiștii le recomandă ca porțiile de pe masa de Paște să fie bine ponderate. Aceiași specialiști mai atrag atenția și că acest tip de carne trebuie evitat de către cei care suferă de colesterol mărit în sânge, boli cardiace, gută (creșterea nivelului seric de acid uric), pancreatită acută sau cronică.
Și părinții trebuie să fie foarte atenți. Poate nu știați, dar proteina proaspătă din carnea de miel poate provoca și alergii, mai ales la copii. Acestea se pot manifesta la 6 – 12 ore de la consum.
Profesorul Mencinicopschi vă învață să alegeți corect mielul
Profesorul Gheorghe Mencinicopschi este de părere că mielul trebuie să cântărească în jur de 14 kilograme, pentru a putea fi consumat fără riscuri. Dacă este prea mic, carnea de miel conține o cantitate prea multe proteine de tip colagenic. Acestea se digeră mult mai greu și afectează inclusiv gustul. Consumați carnefără pâine. Asta, pentru a evita indigestia, asociați-o doar cu legume.
„Indicat este să mâncăm miel făcut la cuptor. Mai merge și înăbușit, la grătar sau stufat, în nici un caz prăjit. Ciorba e recomandat să fie acrită cu borș și să o facem din porțiuni din picioare și intestine. În nici un caz cu orez, cartofi, pâine, paste sau mămăligă. Vor face această carne și mai dificil de digerat. Garnitura de legume este foarte indicată, pentru preparatele din carne de miel deoarece fibrele din acestea ajută la digestie”, a precizat profesorul Mencinicopschi,l conform Evz.ro.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook