Simona Ionescu / Redactor Șef

Ministerul Sănătății va deconta costul testelor pentru Covid-19 din clinicile private

Ministerul Sănătății va deconta costul testelor pentru Covid-19 din clinicile private
Ministrul Sănătății Nelu Tătaru a anunțat că secretarul de stat Ionel Paul Oprea preia coordonarea Direcției de Sănătate Publică a Municipiului București (DSPMB) “până la remedierea deficiențelor constatate la nivelul acestei instituții”.

În comunicatul Ministerului Sănătății se prcizează că ministrul Nelu Tătaru i-a solicitat secretarului de stat general maior dr. și continuarea evaluării activității acestei instituții demarată de echipa condusă de directorul general Bogdan Nica.

Anunțul vine după ce Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED) a avertizat că testarea pentru Covid-19 în clinicile private din București ar putea fi sistată de săptămâna viitoare deoarece statul nu a plătit pentru testele realizate de la începutul pandemiei.

Ministerul Sănătății a precizat că va continua și intensifica activitățile de identificare a infecției cu SARS-CoV-2 în cadrul Programului Național de prevenire, supraveghere și control al bolilor transmisibile prioritare.

“Am introdus decontarea testelor RT-PCR în programul național în luna martie a acestui an. Am pornit de la 1 centru în care se prelucrau probele și, după o muncă susținută de aproape 5 luni, am ajuns la peste 130 de centre de testare evaluate și încluse în program. Dorim o creștere a numărului de puncte de testare și o intensificare a activităților. Există un buget de aproximativ 200 milioane de lei pentru decontarea testelor RT –PCR care va fi suplimentat dacă este necesar”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, citat în comunicat.

În ceea ce privește situația din București, Ministerul Sănătății a alocat DSPMB 50,9 milioane de lei pentru decontarea testelor RT-PCR realizare în centrele acreditate din Capitală, inclusiv pentru cele private. Pentru realizarea plăților este necesar ca reprezentanții DSPMB să solicite deschiderea liniei de finanțare.

O primă solicitare de acest fel a fost înregistrată de Ministerul Sănătății la începutul acestei săptămâni, pentru suma de 1,7 milioane de lei. Joi, 6 august 2020, a mai fost depusă o nouă solicitare pentru 8,1 milioane de lei, pentru care se așteaptă documentele justificative.

Ministrul Sănătății Nelu Tătaru a cerut urgentarea demersurilor pentru finanțarea solicitărilor, iar  directorului general pentru asistență medicală și sănătate publică din cadrul Ministerului Sănătății trebuie să ia măsurile necesare pentru finanațarea cât mai rapid a activității de testare de la nivelul unităților medicale din Capitală, s-a mai precizat în comunicatul ministerului.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre