Simona Ionescu / Redactor Șef

Mituri despre sâni. Ce este adevărat și ce nu

Mituri despre sâni. Ce este adevărat și ce nu
Sânii reprezintă motivul de mândriei ai unei femei, dar și o preocupare constantă. Pe internet există o serie de mituri despre sâni. Ce este adevărat și ce nu? Vedem mai jos.

Sânii sunt acea parte a corpului de care femeile se preocupă constant. Nu că ar fi mari sau mici, deși mărimea reprezintă tot timpul motiv de nemulțumire printre doamne, cât că sânii e imperativ să fie sănătoși. Mai jos sunt câteva mituri despre sâni și adevărul din spatele lor. 

Purtarea zilnică a sutienului scade fermitatea sânilor

FALS. Convingerea că sânii își pierd tonusul dacă stau multă vreme în sutien este cât se poate de îndepărtată de adevăr. În realitate, sutienul susține sânii, ceea ce poate preveni sau cel puțin întârzia lăsarea lor. Ideal este să fie evitate sutienele cu sârmă, preferabile fiind cele moi, care susțin sânii fără să-i preseze prea tare. Dar nu, dacă dormi cu sutienul, nu previi lăsarea sânilor.

Sânii mici vor produce mai puțin lapte pentru bebeluș

FALS. Ceea ce face ca un sân să fie mare și altul mic este țesutul adipos (grăsimea) din interiorul glandei. Iar acesta nu participă la producerea laptelui. Așadar, dimensiunile sânului nu influențează cantitatea de lapte pe care el o poate produce.

Alăptarea este vinovată de lăsarea sânilor

FALS ȘI ADEVĂRAT. Studii recente arată că, de fapt, sarcina, care cauzează creșterea rapidă și importantă a sânilor, este mai degrabă vinovată de lăsarea sânilor, nu alăptarea. Totuși, mitul nu este pe deplin lămurit. Unii specialiști afirmă că sânii se lasă cu atât mai repede cu cât sunt mai grei și, drept urmare, alăptarea contribuie la pierderea fermității lor, întrucât aceștia își măresc volumul și în timpul alăptării, când se produce laptele, nu doar în sarcină. Atenție, la lăsarea sânilor contribuie inclusiv fluctuațiile în greutate!

Mituri despre sâni 

Sportul ajută la tonifierea sânilor

FALS ȘI ADEVĂRAT. Deoarece nu conțin mușchi, sânii nu pot fi modelați cu anumite exerciții. În schimb, exercițiile care tonifiază mușchii toracelui, mai exact pectoralii mari, situați chiar în spatele sânilor, pot diminua stratul de grăsime subcutanată, dând sânilor un aspect un pic mai obraznic.

Putem face cancer de la deodorant

FALS. Din fericire pentru noi, acest lucru nu e adevărat. Deși unele studii arată că substanțele chimice din deodorante și antiperspirante pot intra în piele și cauza modificări ale celulelor sânului care, teoretic, ar duce la cancer, cercetările de până acum infirmă această ipoteză și nu au găsit o legătură între folosirea deodorantului și cancerul de sân.

Pilulele contraceptive cresc riscul cancerului de sân

ADEVĂRAT. Contraceptivele orale conțin estrogeni și progesteron, doi hormoni asociați frecvent cu cancerul de sân. Studiile arată că administrarea pilulelor crește puțin riscul de cancer, în special la femeile care iau pilulele mai mult de zece ani. Riscul crește și la femeile care deja au avut un cancer mamar ori care au cancer de sân în familie. Este indicat să discuți cu medicul înainte să începi un regim de contracepție.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre