Simona Ionescu / Redactor Șef

Ce se întâmplă cu corpurile noastre dacă nu dormim suficient. Un nou studiu ne spune tot

Ce se întâmplă cu corpurile noastre dacă nu dormim suficient. Un nou studiu ne spune tot
Potrivit unei cercetări, un american spune că se simte somnoros 3 zile pe săptămână din cauză „că nu doarme bine”, în timp ce alții simt acest lucru 5-7 zile pe săptămână. Dormitul are beneficile sale, de la stimularea stării de spirit și creșterea productivității la alimentarea unei inimi puternice.

Cu toate acestea, acest lucru înseamnă că lipsa somnului poate inversa aceste lucruri și poate cauza o mulțime de probleme de sănătate, atât fizic, cât și mental. Trebuie să fii conștient de aceste probleme, astfel încât să poți spune dacă începi vreodată să experimentezi oricare dintre aceste efecte secundare privative de somn.

Poate duce la „microsomn”

Un efect foarte real și potențial periculos al privării de somn este așa-numitul „microsomn”. Adormirea involuntară se poate întâmpla oricând, chiar și în timpul unei sarcini sau activități importante, fără ca noi chiar să ne dăm seama. Poate apărea la școală, locul de muncă sau chiar în timp ce conduci, ceea ce face din această o afecțiune una foarte gravă.

Vă poate îmbătrâni pielea

Lipsa somnului produce cortizol, care poate descompune colagenul, proteina care ne menține pielea „tânără”. Conform acestui studiu, cei care dorm bine au scoruri mai mici de îmbătrânire a pielii decât cei care nu dorm.

Afectează judecata unei persoane

Într-un studiu, 26 de subiecți au fost lipsiți de somn timp de 2 zile. Au primit sarcina de a-și da cu părerea cu privire la diferite dileme morale. Rezultatele au sugerat că, din cauza lipsei de somn, a fost mai greu pentru oameni să răspundă la întrebările morale complexe.

Ne afectează negativ emoțiile

Potrivit profesorului David Dinges, privarea de somn poate avea diferite efecte emoționale negative asupra unei persoane. Știm că ne face rău, dar ne face și mai greu să arătăm emoții pozitive pe fețe.

Prin urmare, ne-ar fi mai greu să spunem când altcineva este fericit. Pentru că indiferent dacă este pe fața noastră sau a altuia, o expresie pozitivă poate părea neutră pentru o persoană lipsită de somn.

Prazul bun în mâncare și la înțepături de insecte. Leguma medicament

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre